Ny vändning i SD-bråket - Hahne polisanmäler partikamrat

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Gustav Kasselstrand och William Hahne.
Gustav Kasselstrand och William Hahne.

Bråken inom Sverigedemokraterna fortsätter med oförminskad styrka.

Nu avslöjar Expressen att SDU-toppen William Hahne, som inom kort väntas uteslutas ur partiet, har polisanmält partikollegan Maria Danielsson.

Han anklagar henne för att ha använt partikassan till privat konsumtion - bland annat på Systembolaget.

– Jag bekräfta att en polisanmälan har gjorts, men jag vill inte uttala mig mer om det, säger Hahne till Aftonbladet.

Den senaste tiden har bråken inom Sverigedemokraterna rasat inför öppen ridå. Totalt hotas drygt 20 medlemmar av uteslutning. I striden står partiledningen mot ledningen för ungdomsförbundet SDU. I dag träffas SD:s medlemsutkott för att fatta beslut om vad de tycker ska ske med personerna. Men det är partistyrelsen som fattar beslutet den 27 april.

Bland de som hotas av uteslutning finns SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand men även vice ordförande William Hahne, som nyligen var inblandad i en ordförandestrid i distriktet i Stockholms stad. Det ses som en av startskotten till de bråk som brutit ut.

Hahne lyckades då vinna över den tidigare ordföranden Maria Danielsson, som stöds av partiledningen, efter ett mycket turbulent möte. Nu har Hahne polisanmält Danielsson, avslöjar Expressen.

Polisanmält partikollega

Tidningen har tagit del av interna mejl och kontoutdrag som enligt SDU-toppen ska visa att Danielsson använt partikassan till "privat konsumtion och andra orättfärdiga utgifter". Det ska bland annat handla om köp som gjorts på Systembolaget för tusentals kronor.

Hahne säger till Aftonbladet att en anmälan har gjorts.

– Men jag vill inte uttala mig mer om det, säger han.

Det var i helgen som anmälan gjordes, av Hahne och hans nyvalda distrikstyrelse.

I ett mejl till distriktsstyrelsen som Expressen tagit del av skriver Hahne:

"I granskningen har framkommit att hon med föreningens pengar har betalat sina personliga parkeringsböter, handlat flera gånger på Systembolaget, gjort suspekta kontantuttag, lagt ner stora summor pengar på en bil som står skriven i hennes eget namn, gjort matinköp som inte varit kopplade till distriktsaktiviteter och många av dessa utgifter har dessutom skett efter att hon blev avsatt från styrelsen på SD Stockholms stads årsmöte den 1 mars."

Mejlet, som också skickats till SD:s partistyrelse, styrks dessutom av bifogade kontoutdrag.

Slår ifrån sig anklagelser

Maria Danielsson säger till Expressen att anklagelserna är falska.

– Självklart har alla utgifter att göra med distriktet och jag är ju rent tekniskt sett sittande ordförande.

Om inköpen på Systembolaget säger hon:

– Självklart har jag inte handlat på Systemet för privat bruk. Där finns kvitton och det finns redovisat för vår revisor vart allt gått så det är inga konstigheter, säger Danielsson.

Partisekreteraren Richard Jomshof säger till Aftonbladet att han ännu inte hunnit sätt asig in i ärendet ordentligt.

– Jag måste först kolla om det är en del av den pågående konflikten eller om det ligger något annat bakom. Det är ingenting jag vet i dagsläget.

Har du varit inblandad i den frågan över huvud taget?

– Nej absolut inte. Jag har bara fått höra för någon dag sedan, via omvägar, att William planerade att göra något. Men jag har ingen aning om vad ärendet gäller, jag har haft fullt upp med annat.

Han säger att frågan ska hanteras efter helgens partistyrlsemöte.

– Då får vi se om det ligger något bakom eller om det är en del av den pågående konflikten där man försöker smutsa ned sin motståndare. Eller kan det faktiskt ligga något bakom. Det återstår ju att se. Det kan jag inte svara på i dagsläget. Men självklart kommer jag att titta på det.

Publicerad: