Tyskland röstar ja till förhandlingar om grekiskt stödprogram

Publicerad 2015-07-17

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

I dag röstade det tyska parlamentet om förhandlingar om ett tredje stödprogram till Grekland.

Det blev en storseger med 439 ja-röster mot 119 nej.

– Det skulle vara grov vårdslöshet att inte försöka igen, säger Angela Merkel.

I dag röstade det tyska parlamentets underhus ja till att inleda förhandlingar om ett tredje stödprogram åt Grekland. En omröstning bland ledamöterna slutade i 439 ja-röster, 119 nej och 40 nerlagda.

Vid en inofficiell provomröstning i går hade en majoritet av förbundskansler Angela Merkels konservativa regeringskoalitionsledamöter ja. Och vid sitt tal inför omröstningen uppmuntrar hon hela underhuset att göra detsamma.

– Vi skulle vara skyldiga till grov vårdslöshet om vi inte försökte igen, sa Merkel enligt Frankfurter Allgemeine.

– Vi bör också alltid ha i åtanke att det i det långa loppet bara kommer att gå bra för Tyskland om det går bra för Europa, alltså hela Europa.

"Dramatiska dagar bakom oss"

Stödprogrammet kan komma att ligga på uppemot 86 miljarder euro. Av nej-rösterna kom bland annat 63 från vänsterpartiet Die Linke – och 50 från Merkels regeringsblock med kristdemokratiska CDU och CSU.

– Hur mycket vatten du än häller i en tunna utan botten så kommer den aldrig att fyllas, sa CDU-ledamoten Klaus Peter Willsch, skriver The Guardian.

Han fick medhåll av Sahra Wagenknecht från Die Linke - som menade att de kommer att stå där i en likadan förhandling nästa år.

"Ett förutsägbart kaos"

Men enligt Merkel är en överenskommelse den enda möjligheten.

– Alternativet till detta avtal skulle inte vara en time-out från euron utan snarare ett förutsägbart kaos, sa hon enligt The Guardian.

I sitt anförande nämner Merkel Frankrike och Tyskland, som trots stora meningsskiljaktigheter lyckats enas i Greklandsfrågan, som ett exempel på ett bra europeiskt samarbete. Hon uppmanar sina kollegor att sätta sig in i Greklands situation.

– Dramatiska dagar ligger bakom oss, sa hon.

– Dramatiska - framförallt för Grekland. Låt oss föreställa oss att våra pensionärer skulle stå utanför banker och vänta på pengar. Mycket stod på spel.

Debatten började klockan 10. Vid halv två-tiden började ministrarna rösta och strax efter två kom beskedet.

Österrike och Sverige röstar ja

Liknande förhandlingar skedde under fredagsförmiddagen i det österrikiska parlamentet i Wien. Vid 13-tiden kom beskedet att man röstat ja till förhandlingar om ett stödprogram åt Grekland. Även Sverige sa i dag ja till förslaget på ett nödlån till Grekland genom den gamla räddningsfonden EFSM. Alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ska ha stått bakom regeringens beslut.

– Alla partier var ju tveksamma förut, men orsaken till att de fick stöd i dag är två saker som förändrats. Det ena är att det nu finns en paragraf i avtalet som innebär att de andra euroländerna garanterar detta lån och det löper bara på tre månader. Så om inte Tysklands ekonomi går under inom den tiden så kommer vi att få tillbaka pengarna, säger EU-nämndens ordförande Carl Schlyter.

– Dessutom så har rådet och kommissionen gjort en gemensam deklaration där man säger att euroländerna inte kommer att drabbas, varken direkt eller indirekt. Det gjorde att alla kände sig trygga med att pengarna kommer betalas tillbaka.