Margot Wallström: ”SD har ett ansvar”

Publicerad 2015-10-29

Utrikesminister Margot Wallström (S)

Under torsdagen fördömde SD-ledaren Jimmie Åkesson brandattentaten mot asylboenden.

Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att Sverigedemokraterna har ett ansvar för bränderna.

– Deras retorik bidrar till att skapa rädsla. Och den kanske också blir den utlösande faktorn för den som har onda tankar och själv är rädd, säger hon till Dagens Nyheter, DN.

Flera av de bränder som har rasat i befintliga och planerade asylboenden misstänks ha varit anlagda.

Efter att länge ha avstått från att ge sin syn på de misstänkta attentaten kommenterade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till slut på sin Facebooksida under torsdagen.

”Sanningen är, att ni som ägnar er åt detta inte uppnår någonting. Men ni förstör. Ni förstör samhället. Ni attackerar samhället på djupet. Begriper ni inte det? Är ni så självupptagna att ni inte är kapabla att se det ni gör i ett större sammanhang?”, skriver Åkesson.

Wallström: ”SD har ett ansvar”

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) är avståndstagandet inte tillräckligt. För DN:s reporter Ewa Stenberg delger hon sin åsikt och säger uttryckligen att SD har ett ansvar för de misstänkta attentaten när hon jämför med bränder på 90-talet då Sverige tog emot flyktingar från Balkan.

–  Det är ett mönster som går igen. Här har inte minst Sverigedemokraterna ett ansvar, säger Wallström till DN.

Hon fortsätter:

– Deras retorik bidrar till att skapa rädsla. Och den kanske också blir den utlösande faktorn för den som har onda tankar och själv är rädd, säger Margot Wallström till DN.

Får medhåll av Mona Sahlin

I torsdagens ”Aktuellt” på SVT visade regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, att hon håller med utrikesminister Wallström.

– Det finns en väldigt tydlig koppling mellan näthatet och Avpixlat – och mellan Avpixlat och Sverigedemokraterna är kopplingen glasklar. Då räcker det inte att sist av alla, långt senare, ta avstånd från bränderna, säger hon i ”Aktuellt”.

I studion fanns även Linus Bylund, riksdagsledamot för SD. Han värjde sig mot Sahlins kommentar.

– Vi styr inte Avpixlat på något sätt. Istället för att diskutera de problem som finns i samhället har ni konsekvent ägnat er åt glåpord, lösryckta citat och anklagelser. Det är det som har skapat den polarisering som är den frustration som ligger till grund för det här, säger han.