Åkesson om bränderna: ”Ni attackerar samhället”

Publicerad 2015-10-29

SD:s partiledare om attentaten mot asylboenden

För första gången kommenterar nu SD-ledaren Jimmie Åkesson bränderna på flera flyktingboenden runt om i landet.

”Ni attackerar samhället på djupet”, skriver han på sin Facebooksida.

I ett långt Facebook-inlägg kommenterar nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för första gången bränderna på landets flyktingboenden.

Han har tidigare valt att med kort varsel ställa in en intervju i P1:s Studio ett med anledning av att redaktionen ville ställa frågor om bränderna. Mer specifikt varför SD i Lund lägger ut kartor och adresser till asylboenden på nätet.

”Attackerar samhället på djupet”

Nu ifrågasätter Jimmie Åkesson i sitt inlägg de som sätter eld på byggnader:

”Sanningen är, att ni som ägnar er åt detta inte uppnår någonting. Men ni förstör. Ni förstör samhället. Ni attackerar samhället på djupet. Begriper ni inte det? Är ni så självupptagna att ni inte är kapabla att se det ni gör i ett större sammanhang?”

Flera politiker, däribland Stefan Löfven (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S), har fördömt bränderna. Fram tills nu har det varit tyst från Sverigedemokraterna.

SD-ledaren väljer också att ta upp skolmorden i Trollhättan: ”Skolmorden i Trollhättan är den hittills mest förfärande händelsen, men i kombination med bränder på asylboenden ... och nu i dagarna en rad attacker mot SD-politikers hem, träder en synnerligen obehaglig helhetsbild fram.”

Flera brandattentat

Det senaste attentatet mot ett flyktingboende skedde i natt när någon hällde branbrandfarlig vätska genom fönstret på en HBV-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör. Vätskan antändes, men personalen lyckades snabbt släcka branden.

Under onsdagen fick tre personer föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö.

Jimmie Åkesson skriver vidare i inlägget att ingen har rätt att utöva våld: ”Mordbrand och hot är grov brottslighet som ska bestraffas."

Under onsdagen berättade polisen om sin nya strategi för att stoppa bränderna: helikoptrar. Med värmekamera ska de bevaka flyktingboenden i alla polisens regioner.

Efter den senaste tidens bränder har Inspektionen för vård och omsorg beslutat att stänga registret över hem för ensamkommande flyktingbarn.