Trafikverket varnar för halka i söder

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-12-27

Trafikverket varnar för halka – och uppmanar bilister att ta det extra försiktigt i trafiken på lördagen.

Flera olyckor har inträffat.

– Det ser ut som att det kommer bli rätt mycket frosthalka i Skåne, Småland, Blekinge och Halland, säger Johan Tjerneng, kommunikatör på Trafikverkets presstjänst.

Redan på fredagskvällen ställde hård vind och snö till problem i norr. E 10 på sträckan Björkliden-Riksgränsen stängdes av helt för trafik. Under natten stod bandvagnar beredda för att hjälpa eventuellt nödsatta personer på sträckan. Först vid 09.30-tiden på lördagsmorgonen öppnades den igen.

Lågtryck och nederbörd

– Där går det inte att köra. Dessutom är det kolsvart eftersom det är midvintermörker. Inte ens snöplogarna tar sig fram, sa Johan Tjerneng, vid Trafikverkets pressjour, tidigt på lördagsmorgonen.

Samtidigt väntades både frost- och snöhalka i södra Sverige när ett nederbördsområde drar in över Götaland.

– Vi har ett lågtryck som kommer att gå över Götaland. I samband med detta blir det en del snöfall. Under morgontimmarna har det tagit sig ner till de sydligaste delarna av Götaland och upp mot Gotland. Lokalt kan det komma upp till fem centimeter, säger Emilie Parnqvist, meteorolog på SMHI.

"Ta det lugnt"

Enligt Trafikverkets halkprognos väntas glatta vägar i stora delar av Götaland under lördagen.

– Det ser ut som att det kommer bli rätt mycket frosthalka i Skåne, Småland, Blekinge och Halland. Samtidigt blir det mer snöhalka i de norra delarna av landskapet, säger Johan Tjerneng.

På lördagen inträffade flera olyckor på vägar där svår halka rådde. Polisen i Halland rapporterade om olyckor i Torup på väg 150 och längs E6 i Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Inga person ska dock ha skadats allvarligt.

I Kista i Stockholm hamnade en bil på taket och den 20-årige föraren klämdes fast. Han fördes till sjukhus med ambulans, men det är oklart vad han ådrog sig för skador. Enligt polisen var det glashalt på platsen.

Efter julfirandet kan man räkna med mer trafik än vanligt på vägarna. Trafikverket uppmanar därför bilister att ta det försiktigt.

– Man ska vara förberedd på att det kan ta längre tid än vanligt. Det är besvärligt väglag med mycket trafik. Ta det lugnt. Det viktigaste är att komma fram säkert, säger Johan Tjerneng.

Följ ämnen i artikeln