Samlar in bevis – i USA

Publicerad 2012-05-10

Åklagarens brottsutredning mot Lundin växer

Brottsutredningen mot Lundin Petroleum har nu utvidgats till USA.

– Jag hör folk här, säger kammaråklagaren Magnus Elving.

Samtidigt hotar bråk mellan storägarna på ­bolagsstämman i dag.

Aftonbladet följer stämman på plats.

Utredningen mot Lundin Petroleum leds av den internationella åklagarkammaren. Aftonbladet kan nu avslöja att åklagaren sedan två veckor jobbar med vittnesförhör i USA.

– Det råder förundersökningssekretess så jag kan varken säga vilka vi hör ­eller ska höra, säger han.

Blev friad

2009 ägde en stor rättegång mot det kanadensiska oljebolaget Talisman rum i New York. De jobbade parallellt med Lundin Oil i Syd­sudan, och Lundin Oil köptes upp av Talisman 2001, då Lundin Petroleum bildades. Talisman stämdes på mångmiljardbelopp för att ha ­jagat 250 000 människor på flykt. Talisman friades, men i målets utredningsmaterial pekar många uppgifter mot det svenska bolaget.

– Det är bevis som godtagits av en amerikansk domstol, säger Egbert Wesserlink, ordförande i organisationen European coalition on oil in Sudan.

Lundin Petroleums årsstämma, som hålls på Grand Hotel i Stockholm i dag, ­hotas av storbråk mellan två läger.

På ena sidan står sex stor­ägare som kräver en oberoende utredning av de uppgifter som framkommit i Aftonbladets granskning av Lundin ­under våren.

De sex ägarna – Folksam, Andra AP-fonden, Tredje AP-fonden, Swedbank Robur, Afa försäkring och DNB – framförde sitt krav i ett hemligt brev till Lundins styrelse den 11 april.

”Säger nej”

”Man måste ta itu med sitt förflutna för att kunna gå vidare”, skrev de enligt SvD.

På motsatt sida står Ossian Ekdahl, chef för kommunikation och ägarstyrning på Första AP-fonden, som har drygt 1,1 procent av rösterna.

– Vi har bestämt oss för att säga nej till kravet på oberoende undersökning. Huvudskälet är att det redan pågår en oberoende undersökning av kammar­åklagare. Vi tror inte heller att en undersökning som bolaget är med och finansierar kommer uppfattas som oberoende.

Läkaren Jan Lillienau i Lund äger 88 000 aktier och 0,03 procent av rösterna. Han ser samma trovärdighets­problem:

– Lundin har lämnat ­Sudan för länge sedan och lagt den tiden bakom sig.

Lundin Petroleum gör­ ­rekordvinst, enligt den ­senaste kvartalsrapport som kom i går. Vd:n Ashley Heppenstall uppgav att det viktigaste för bolaget nu är att komma i gång med borrning i oljefältet Edvard Grieg utanför norska kusten – för att fördubbla bolagets produktion till 2015.

Ifrågasatta i Norge

Men även i Norge är Lundins agerande i Sudan ifrågasatt.

Stortinget ska i sommar besluta om bolagets fortsatta prospektering och inför omröstningen kräver Sosialistisk venstre, Norges fjärde största parti, att Lundin Petroleum lägger alla kort på bordet.

– Bolag som begår brott i utlandet bör inte få licenser för oljeutvinning här, säger Snorre Valen, partiets miljö­politiske talesman.

– Bevis är en förutsättning. Och som det ser ut nu i Norge ligger beslutet slutgiltigt hos oljefondens etiska råd.