Kungens Palme-vapen provsköts aldrig

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2014-04-06

Enligt kriminologprofessorn Leif GW Persson var det många Magnus 357:or som aldrig provsköts.

Ett av vapnen på listan sticker ut. En 357 Magnum, Smith & Wesson, som kungen ska ha fått i gåva av Kung Hussein av Jordanien 1984, är av samma modell som nämns i polisutredningen efter Palmemordet.

Men någon provskjutning av vapnet gjordes aldrig.

– Om vapnet fanns i Stockholms län och var av rätt modell borde det ha ingått i ordern, säger Dag Andersson.

1986 gick det ut en order om att provskjuta alla legala 357 Magnum i Stockholms län som kunde vara intressanta för utredningen efter mordet på statsminister Olof Palme. Men någon anteckning om att kungens vapen ska ha tagits in för provskjutning finns inte hos polisen.

Dag Andersson, gruppledare i Palmegruppen, bekräftar att ordern ska ha innefattat alla legala vapen i Stockholms län.

– Om vapnet fanns i Stockholms län och var av rätt modell borde det ha ingått i ordern, säger han, men påpekar att inte alla vapen av modellen Smith & Wesson togs in.

– Det fanns särskilda kriterier.

Är ni säkra på att kungens vapen inte passade in i kriterierna?

– Jag kan inte bekräfta om det här vapnet var en sådan modell som var intressant för utredningen eftersom det faller under sekretess, men om den fanns i Stockholms län och var av rätt modell så borde vi förmodligen ha tagit in den, säger Dag Andersson, ledare i Palmegruppen.  

Borde ni ta in det nu?

– Det kan jag inte svara på. Jag var inte med när vapnen registrerades och det kan finnas många anledningar till varför det inte togs in.

”Finns bättre kandidater”

Enligt kriminologprofessorn Leif GW Persson var det många Magnum 357:or som aldrig provsköts.

– Man hade så många spår i utredningen och till slut blev provskjutningen så övermäktig att man inte orkade ta in alla. Kungen är inte ensam om att inte ha blivit kontaktad, säger han.

Han ser ingen anledning till att skicka en begäran om provskjutning till Drottningholm.

– Jag tror att det finns bättre kandidater att lägga sin energi på. Jag är också ganska säker på att kungen har alibi för den där natten. Om någon skulle vara skyldig så är det hans bevakningspersonal, men jag har svårt att tro det också.

Hovet vill inte kommentera frågor om vapnet.