Här avgörs SM i sten sax påse

Publicerad 2013-10-13

Så blir du mästare i "kluns"

SM i sten, sax, påse avgjordes på lördagen.

Genom tur, skicklighet eller kanske psykningar tog Jocke Sköld, 47, från Norrköping hem segern.

– Det är mycket psykologi. Man kan planera ett frö hos motståndaren och göra denne osäker, säger arrangören Robert Tennevik.

Sten, sax, påse! För andra året i rad var det dags för SM i den gamla klassiska leken. Av 320 utmanare hade 32 kvinnor och män tagit sig till SM-finalen som hölls på O´Learys i centrala Stockholm. Det var blod, svett och (glädje)tårar när deltagarna möttes för att "klunsa" om vinnartiteln och bucklan.

"Större prestige än någon annan sport"

– Jag tror inte att det finns större prestige i någon annan sport. Sten, sax påse är den perfekta tävlingen för alla kan vara med och man spelar från att man är liten till man blir gammal, säger Robert Tennevik.

13 kvaltävlingar har hållits runt om i Sverige från Sälen till Öland och lördagens finalister var inställda på kamp.

Efter fem svettiga deltävlingar stod Jocke Sköld från Norrköping som ensam vinnare.

– Jag trodde inte att jag skulle vinna utan jag körde bara på. Jag hade ingen strategi. Nu ska jag fira med mina kompisar och min fru, säger han och strålar ikapp med sin buckla.

Dilba "klunsade" med is i magen

Artisten Dilba var en av dem som tävlade, men åkte ut i andra omgången.

– Det är väldigt kul och imponerande hur alla kan hålla sig så fokuserade. Jag hade ingen taktik utan kör bara. Jag är ganska bra på att ha is i magen.

Robert Tennvik satsar hårt på tävlingen och planerar redan för nästa års mästerskap.

Är det tur eller skicklighet?

– Jag tror att det är både och. Man kan vara människokännare och känna på sig vad den andra ska göra. Men man måste också kunna ändra sig i sista sekunden. Men man vinner inte tre raka tävlingar på bara tur.