Liberalerna röstade för förbud nya religiösa friskolor

Publicerad 2016-11-11

LIDINGÖ. Liberalerna vill se ett förbud mot nya religiösa friskolor.

Det står klart efter en omröstning på partirådet i dag.

– Det finns anledning att känna oro för expansionen av religiösa friskolor i våra invandrartäta förorter, de ökar segregationen, säger partiledaren Jan Björklund.

I dag samlades Liberalerna för partiråd, det högsta beslutande organet mellan landsmötena, på Lidingö. Den stora stridsfrågan handlade om religiösa friskolor. Partistyrelsen, med partiledaren Jan Björklund i spetsen, hade argumenterat för ett förbud mot nyetableringar. Men samtidigt drev partiprofilen Birgitta Ohlsson en annan linje - utan förbud men med fler inspektioner.

Debatten i frågan blev hård. Utöver de två förslagen fanns även en tredje linje, som företräddes av partistyrelseledamoten Lotta Edholm, som ville se ett totalförbud mot alla religiösa friskolor, även det 60-talet som redan finns.

Men det blev Björklund och partistyrelsen som gick segrande ur striden då man vann omröstningen. L-ledaren var nöjd med resultatet, som innebär att Liberalerna nu blir första riksdagsparti som aktivt driver frågan.

– Det finns anledning att känna oro för expansionen av religiösa friskolor i våra invandrartäta förorter, de ökar segregationen. De barnen behöver mer än alla andra integreras i Sverige. Att man delar upp barnen utifrån hur stark deras föräldrars religiösa tro är, det är olyckligt. Det här beslutet innebär att man inte tillåter någon ytterligare expansion, säger han.

”Vi måste ha ett starkare barnperspektiv”

Björklund vänder sig mot de inom hans parti som tycker att reformen är oliberal.

– Det är föräldrarna som hittills har prioriterats i lagstiftningen, deras rätt att sätta sina barn i den skola man bestämt. Jag menar att vi behöver ha ett starkare barnperspektiv. Ett litet barn kan ju inte själv ta hand om sina rättigheter. Det är statens uppgift att utforma lagar och regler så att barnens rätt att få en allsidig och objektiv undervisning om religion, inte en förkunnande undervisning.

Björklunds kritiker i frågan har lyft fram att det finns religiösa friskolor som drivs utan problem och med goda skolresultat.

– Det går inte att dra en sådan gräns. Om vi säger att barnens rätt att få en allsidig och objektiv undervisning ska gälla, måste vi begränsa tillväxten av religiösa friskolor, säger Björklund.

Ohlsson fick se sig besegrad

Birgitta Ohlsson, som kampanjat hårt mot förbudet, var besviken efter omröstningen.

– Jag tycker att förslaget gick för långt. Jag tycker att det ska vara svårare att starta religiösa friskolor och lättare att stänga dem. Men jag tycker inte att man ska generalisera, för alla av de här skolorna är varken fundamentalistiska eller dåliga, säger hon.

Ohlsson delar bilden av att vissa religiösa skolor skapar försvårar integrationen och att många skulle behöva stängas.

– Men för mig är det en liberal princip att inte generalisera. Det kan aldrig vara liberalers uppdrag att stänga bra och väl fungerande skolor.

Hon menar att kampen i frågan dock inte är över.

– Vi har landsmöte igen nästa höst och då är flera ombud på plats.

Dagens beslut innebär också att Liberalerna inte heller tycker att dagens religiösa skolor ska få utöka sin verksamhet.