Supervärme i norr

Publicerad 2013-05-25

Fortsatt ostadigt väder i resten av landet

Längtar du efter sol och värme? Då bör du åka norrut.
Medan södra och mellersta delarna av landet får fortsatt ostadigt väder, är temperaturerna i norr över de normala. Och varmare väntas det bli.

– Under nästa helg ser det ut att bli uppemot 25 grader i norra Norrland, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Just nu ligger det ett högtryck över nordligaste Sverige som gör att det är högre temperaturer än vanligt så här års. Medan de ostadiga vädret i resten av Sverige väntas hålla i sig, ser det ut att bara bli varmare i norr.

– Framför allt i norra och mellersta Norrland kommer det att bli fortsatt höga temperaturer och torrt väder, säger Sandra Andersson, på SMHI.

Fortsatt ostadigt i resten av landet

I resten av landet är det runt det normala temperaturerna för tiden på året. Ett lågtryck som ligger över södra Sverige ger ett väder med sol blandat med regnskurar, som väntas fortsätta under den kommande tiden.

–Det kommer att fortsätta på den ostadiga banan, som vi har haft de senaste dygnen. Det kommer absolut solchanser, men med risk för regnskurar därimellan, säger Sandra Andersson.

Enligt meterologiska termen för sommarvärme så säger man att det just nu är sommar i 90 procent av landet. Vilket är väldigt tidigt enligt Martin Hedberg på Klart.se.

– På en del platser har somaren kommit två till fyra veckor tidigare är vanligt. Sommarvärmen har kommit väldigt tidigt i framför allt Norrland, säger Martin Hedberg.

Skiljer sig från det normala

Temperaturerna i hela landet är just nu ganska jämna, vilket skiljer sig från det normala då det brukar vara varmare i södra Sverige.

– I år är temperaturen högre i norr än vad de brukar vara. Det händer ungefär vart tionde år att skillnaderna i temperaturerna är så stora. Normaltemperaturen för Luleå vid den här tiden är ungefär 11 grader, men i år ligger temperaturen på ungefär 16 grader, säger Martin Hedberg.

Enligt prognoserna över de två kommande veckorna verkar vädret fortsätta i samma bana.

– Jag ser ingenting som tyder på ett hastigt väderomslag. I norra och mellersta Norrland väntas det bli fortsatt uppehållsväder, medan man får vara beredd med paraplyet i resten av landet, säger Sandra Andersson.