Barnen säljs i Sverige

Publicerad 2012-11-13

16-åriga Anna hämtas med bil från Rumänien – hon hålls sedan fången av en 42-årig man och tvingas begå stölder, utsätts för misshandel och för våldtäktsförsök.

Anna är bara en i mängden i en kartläggning över barn utsatta för människohandel i Sverige de senaste åren.

– Det är ett typiskt fall, även domen som senare föll mot mannen är typisk, säger Ingrid Åkerman som genomfört kartläggningen.

Tre flickor i tidiga tonåren som säljs till olika män för gruppsex, två flickor som fotograferas, bjuds ut på internet och våldtas, två unga pojkar som utnyttjas för stölder och tiggeri och en 14-årig förståndshandikappad flicka som säljs som sexslav - listan på kända fall av handel med barn i Sverige är lång och 16-åriga Anna är bara en i mängden.

– I alla de här fallen är det frågan om människohandel, säger Ingrid Åkerman.

Åldern varierar från tre till sjutton

Av de 166 barn som finns med i kartläggningen har ungefär hälften utnyttjats för sexuella ändamål och hälften för stöldbrott och tiggeri. Barnens ålder varierar från tre år till 17 år.

Trots att det under perioden har kommit in hela 68 polisanmälningar rörande människohandel, koppleri och sexualbrott mot barn så är det bara 10 fall som gått hela vägen till en dom i tingsrätten.

– När det gäller barn så är det ofta så att man inte tar deras vittnesmål på lika stort allvar som de vuxnas, säger Ingrid Åkerman.

I Annas fall döms den 42-årige mannen som håller henne fånge i husvagnen till ett års fängelse för försök till våldtäkt. Åtalen gällande människohandel, olaga hot och misshandel ogillas av tingsrätten.

– Man behöver se över den här lagstiftningen och stärka barnens rätt. Man måste även skjuta till mer pengar och samordna samhällets insatser.

Ewa Carlenfors, kommissarie på människohandelssektionen vid polisen i Stockholm, tycker liksom Åkerman att svenska domstolar många gånger har svårt att förstå problematiken.

– I många fall vet flickorna kanske att de ska prostituera sig men inte i vilken omfattning eller på vilket sätt. Fast det innebär ju inte att de vill göra det. Domstolarna jämför med svenska barn och den omvärldsanalys som de har, säger hon.

Carlenfors menar att det finns olika sorters tvång. I flera fall handlar det om ekonomiskt tvång. Hon minns ett ärende där en tjej fick ta emot 17 kunder per dag.

– Det är bland det vidrigaste som jag upplevt som polis. Trots att det var ett solklart fall av människohandel valde åklagaren att rubricera det som koppleri. Gärningsmannen fick bara tre och ett halvt års fängelse, säger hon.

Många barn försvinner

I kartläggningen framkommer också data som visar att många barn försvinner. I många av fallen som registrerats av landets kommuner handlar det om barn som vistas tillfälligt i landet. Nästan hälften av dem har försvunnit utan att någon vet var de har tagit vägen.

Ingrid Åkerman förslår en lång rad åtgärder för att hjälpa fler av de drabbade barnen.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.