Snöovädret drar in med full kraft

Publicerad 2012-12-15

Räkna med drivor och halka SMHI: Lämna bilen hemma

Ovädret från de brittiska öarna drar nu in med full kraft.

Både norr och söder får en rejäl snösmäll i dag.

– Snöfallet förstärks av blåsten på vissa ställen, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Redan under natten mullrade det in.

SMHI har varnat för snö från Sveriges sydspets ända upp till Västernorrland. I Skåne, Halland och Smålandslänen kan snöfallet lokalt övergå i underkylt regn.

– Snöfallet täcker nu i stort sett hela södra Götaland och har även dragit in över Värmland. Det rör sig i nordostlig riktning och kommer framåt dagen att täcka stora delar av Götaland, Svealand och sydliga delarna av Norrland, sa SMHI:s meteorolog Lisa Frost på lördagsmorgonen.

Under dagen flyttade snötäcket uppåt landet.

– Nu ligger det ett mer sammanhängande band med snö från Öland, Gotland, och upp över nordöstra Götaland och Svealand, sa Linnea Rehn, meteorolog på SMHI under lördagseftermiddagen.

Vid 18-tiden sträckte sig snötäcket östra Svealand och södra Norrland.

– Det kommer fortsätta upp över norra Norrland redan under kvällen. Det kraftigaste snöfallet kommer att ligga över Gävleborg och väster Norrlands län. Där är det friska sydostvindar vilket det förstärker snöfallet, sa Lisa Rehn.

Problem på E4

Under dagen har klass 1-varningar utfärdats för större delarna av landet, några togs senare bort men de flesta var kvar vid 18-tiden, och det finns risk för att uppåt en decimeter nysnö kommer att falla under det kommande dygnet, det kraftiga snöfallet har lett till flera allvarliga trafikolyckor.

– Det kommer att bli dålig sikt och ymnigt snöfall. Har man möjlighet att lämna ­bilen hemma skulle jag råda till det, säger Lisa Frost.

Flera trafikolyckor har inträffat på E4 i höjd med Gränna, utan allvarligare skador hos de drabbade. En av olyckorna, som inträffade vid 10.45, ser dock ut att drabba trafiken under lång tid i dag.

– Det är en trailerdragare som har grenslat mitträcket och nu står och blockerar omkörningsfältet i södergående fil. I samband med att den körde över mitträcket så skadade den också bränsletanken. 250 liter diesel har runnit ut. Vi pumpar och tömmer även den andra skadade tanken och försöker att samla upp dieseln med grävskopor. Det är begränsad framkomlighet i den södergående filen och omkörningsfilen är avstängd, säger Göran Melin, inre befäl räddningstjänsten Jönköping.

Även på riksväg 40 rådde totalstopp på vägen mot Nässjö efter 15-tiden sedan två bilar kolliderat mellan Forserum och Nässjö. Räddningstjänsten fick klippa upp biltaket för att ta loss en person.

– Hur skadeläget är vet jag inte, säger Lars-Göran Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten till TT.

”Obehagligt”

Under morgonen rådde också stora problem på vägar i södra Skåne. Hård vind i kombination med snö gjorde att det bildades snödrivor.

Ett flertal bilar fastnade redan vid tvåtiden på natten i Landskronatrakten på grund av snön.

Rafael Bakrawi, 26, var en av de som satt fast med sin bil. Han berättar att det tog hela natten innan bilisterna kunde få hjälp.

– Det var tur att jag hade mycket bensin i bilen, jag fick sitta inne och försöka värma mig. Det var riktigt kallt ute och det tog väldigt lång tid innan vi fick hjälp att bärgas.

Först vid åttatiden på morgonen kunde de bärgas loss med hjullastare. Då var många frustrerade över den långa tiden i kylan, säger Rafael Bakrawi.

– Det var obehagligt.

Även två taxibilar från Taxi Örestad fastnade.

– Vi hade två bilar som fastnade i natt. Den ena var i Landskrona, på Vallåkravägen, och den andra i krokarna. Båda chaufförerna är hemma och sover. Allt slutade lyckligt som tur var, säger Thomas Lagergren som äger Taxi Örestad.

Innan varningarna för Skånes del kunde tas bort hann Trafikverket registrera uppåt 20 trafikolyckor i länet. Ingen blev allvarligt skadad.

– Det har varit stopp på flera mindre vägar i södra Skåne och vi har fått gå in med hjullastare. Men nu ska det vara öppet överallt på vägarna, säger Roland Andersson, vägtrafikledare vid Trafikverkets ledningscentral Syd.

Många strömlösa

Ovädret kommer från de brittiska öarna, men blir värre när det når Sverige.

– Där har det fallit som regn, men vi har ju kallare här, så då blir det snö. Men det kan bli inslag av regn längs Skåne och västkusten också, säger Lisa Frost.

Med andra ord finns det utöver snön också risk för halka på vägarna.

– De flesta störningar är på grund av snöovädret. Blöt snö på grenar som tyngs ner och lägger sig över ledningarna är det allra vanligaste. Vi har ett hundratal extra personer som röjer skog och sågar av grenar, som är inkallade under helgen eftersom vi fått rapporter om snö och blåst. Vi hoppas att de kan göra så att avbrotten inte blir allt för långa, säger Peter Stedt på Vattenfalls pressjour.

Vid 22.30-tiden var sammanlagt över 13 000 av Vattenfalls, Eons och Fortums kunder utan ström. Merparten av de drabbade fanns i Stockholms läns kustområden.

Även våra grannländer har drabbats av ovädret. I Norge satt 115 passagerare fastnade ett nattåg från Stavanger i flera timmar vid orten Vigrestad. Först på lördagsmorgonen kunde passagerarna evakueras, rapporterar norska VG.

Sveper norrut

Under kvällen och fram till morgondagen ser brittkylan ut att svepa än längre norrut.

Redan under lördagen gjorde man sig redo för att behöva ställa in V75 i Borlänge, men vädret kommer alltså att slå till även längre upp i landet.

– Det kommer ett nederbördsområde som drabbar stora delar av södra Norrland. Måste man inte ut på vägarna kan man stanna hemma, annars: anpassa hastigheten efter rådande väglag, säger Peter Falk, vägtrafikledare vid Trafikverkets ledningscentral Nord.

Framåt midnatt kommer ovädret att nå allra nordligaste Sverige också, enligt Linnea Rehn på SMHI.

Södra Sverige kan till söndagen få det lite mildare med plusgrader.

SMHI hoppas kunna ta bort flera av ­sina vädervarningar till morgondagen.

Chans till snövit jul

I början av nästa vecka kan det till och med bli en och annan plusgrad längs Sveriges kuster.

Men den tillfälliga värme­lyckan blir kort.

För framåt slutet på nästa vecka fryser det på igen. Och chanserna till en vit jul är stor:

– Det är fortfarande väldigt osäkert, men som det ser ut nu är det minusgrader i hela landet och uppehåll. Det kommer att ligga ett snöoväder vid Danmark, men vad som händer med det är svårt att säga i dag. Om prognosen stämmer ska det leta sig in över Götaland under dagen, säger Lisa Frost.