Taimour Abdulwahabs fru gripen i Luton

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2011-09-14

Polisen har gripit självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs fru i Luton i Storbritannien.

Gripandet av kvinnan är ett led i utredningen av självmordsdådet i Stockholm i december förra året.

Den 28-åriga kvinnan, Abdulwahabs fru Mona Thwany, greps i tisdags misstänkt för förberedelse till terroristbrott, skriver AP. Hon greps i sitt hem i Luton, utanför London. Polisen genomsökte också två fastigheter.

Efter förhör släpptes den 28-åriga kvinnan mot borgen, skriver BBC.

– Jag kan bekräfta att the Metropolitan Police i går grep en person för förberedelse till terroristbrott, och att utredningen hittills visar att det kan finnas en koppling till terroristdådet i Stockholm 2010, säger Sara Qvarnström, pressekreterare vid Säpo till Aftonbladet.

Självmordsdåd i julrusningen

Taimour Abdulwahab, 28, sprängde sig själv till döds mitt i julhandeln på Bryggargatan i Stockholm den 11 december förra året.

Något blev fel i hans bombbälte, som troligtvis detonerade för tidigt. Enbart han själv omkom. En samtidigt arrangerad bilexplosion i närheten krävde inte heller några dödsoffer.

Strax före Abdulwahabs attentat i Stockholm skickades en inspelning på tre olika språk till bland andra TT, Säpo. Dagen efter publicerades en version med en svensk röst. Den 13 december publicerades samma inspelning på Abdulwahabs Youtubekonto av hans fru Mona Thwany.

Mona Thwany har tidigare sagt att hon inte kände till sin makes planer.

– Jag fördömer det han har gjort och jag fördömer all terrorism. Hade jag vetat om vad han tänkte göra hade jag hindrat honom.

Taimour Abdulwahab bodde sedan 2001 i Luton, tillsammans med sin fru och parets tre barn.

Följ ämnen i artikeln