Spanien – världsbäst på att slåss mot kvinnovåld

Uppdaterad 2011-06-22 | Publicerad 2011-06-21

Här dödas färre kvinnor än i Sverige

CORDOBA. Klockan är nio på morgonen och polisbefäl Adolfina Prieto ursäktar sig: tyvärr är hennes arbetsrum upptaget. Där sitter en kvinna som höll på att bli strypt i natt.

Vi förs genom blankpolerade korridorer till konferensrummet, genom halvöppna fönster hörs fåglar tjattra i den spanska hettan. Lugn råder i polishuset. Redan har Adolfina gjort arbetslistor till dagens patruller i styrkan LIBRA, civilklädda poliser specialutbildade på kvinnovåld. De är nu ute och kör kvinnor till rättegångar, ser till att inga ex-män finns i närheten medan kvinnorna lämnar på dagis, går till jobbet eller för att handla.

Just nu finns i Cordoba med 326 000 invånare ungefär 80 kvinnor som lever under hot och vars män har besöksförbud. Av dem har 17 en så allvarlig hotbild att de ska tittas till minst varannan dag.

Adolfina är spindeln i nätet, en energisk tvåbarnsmamma med intensiv blick. "Hon har mer stake än de flesta män", säger Miguel, en av poliserna som arbetar för henne.

Under de elva år hon arbetat med kvinnovåld har Adolfina upplevt en omvälvande förändring. Vändpunkten var 2004, med den nya lagen om våld i hemmet. Kvinnomisshandel var inte längre en privatsak.

– Tidigare måste en kvinna som anmälde misshandel återvända hem och få mer stryk, berättar Adolfina, vi kunde inte skydda henne. Mannen fick möjligen bötesstraff, som kvinnan själv brukade få betala.

– Så kvinnorna anmälde inte... kostar ju bara pengar, tyckte de!
 

Numera går det undan. Besöksförbud kan utfärdas inom tre dygn. Adolfina drev fram införandet av stadens särskilda styrka LIBRA med 28 specialutbildade poliser som ansvarar inte bara för de akuta fallen utan för att besöksförbuden hålls. De erbjuder även kurser i självförsvar för kvinnorna som lever under de allvarligaste hoten.

Vi får åka en tur med David Sanchez och Manuel Carrollo som just gått på sitt pass. De kör en civil bil och har vapnet osynligt nedkört i jeansens bakre linning. På dagens schema står att bevaka ett hus där mammor och pappor i konflikt hämtar och lämnar barn för umgänge.

Machoismen är en förklaring till mäns våld mot kvinnor, säger de. Men viktigare är de sociala problemen i ett Spanien med stor arbetslöshet, ungefär 20 procent i Cordoba.

– Och jag tycker att mammorna spelar en negativ roll, säger David, de resonerar som att "min son kan inte göra något fel".

I en stad som Cordoba görs enorma insatser för misshandlade kvinnor. Följdfrågan, hur det är ställt till med rättssäkerheten för män, är svårare att få grepp om. Men det finns en växande kritik mot de snabba processerna.

Faktum är dock att antalet dödade kvinnor i Spanien är lågt - lägre än i Sverige, i förhållande till folkmängd. Som enda land i världen rapporterar spanska domstolar alla fall, den aktuella siffran är just nu 32 dödade kvinnor under 2011.

I Spanien är det mindre vanligt med kvinnomord än i Sverige.

Här finns en speciell lag, särskilda kvinnodomstolar och här utfärdas snabba besöksförbud.

Projektet "Dödsorsak: Kvinna" med Aftonbladets Kerstin Weigl och fotojournalisten Linda Forsell rapporterar denna gång från landet som ska vara världsbäst på att bekämpa våld mot kvinnor.

Men fortfarande dödas kvinnor. Vi berättar om Encarnacion Rubio, vars man körde över henne fem gånger med bil. Mördarens skulder ska betalas av - dottern Sonia.

Följ ämnen i artikeln