”Ät mer vegetariskt”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-12
Kostexperten: Därför ska vi skippa köttet oftare i köket
Det är gott. Billigt. Och nyttigt.
– Ät vegetariskt oftare, säger Sara Begner.
Hon är en erfaren kock som skrivit kokböcker och bland annat medverkat i TV-programmet Toppform som kostexpert. Sara Begner, som är chef för Coop provkök sedan januari i år, vet vad hon pratar om. Och hon pratar sig varm för grönt på tallriken.
– Jag vet att det låter barkigt men alla borde äta vegetariskt oftare.
Enkelt att göra
Ett exempel på vegetarisk kost som ersätter köttet i butikerna är vegetariska biffar och schnitzlar. Några små och få i en pappkartong, inte särskilt billiga alla gånger även om de kan stå sig bra mot priset för motsvarande köttprodukt.
– Men det går att göra det mycket billigare själv, säger Sara Begner.
Hon säger att det är hur enkelt som helst att göra egna grönsaksbiffar.
– Kikärter och äggvita är vad du behöver om bindemedel för att hålla ihop biffarna. Ta bara kikärterna och släng i en mixer, knäck i ett ägg och forma till biffar. Så enkelt är det.
Hon fortsätter:
– Riv i ostkanter, grönsaker, soltorkade tomater, oliver, allt sådant som du har hemma.
”Godare nystekta”
Sara Begner tillägger snabbt att även lite potatis kan göra susen för att få fason på biffarnas form.
– Det är mycket stärkelse i potatis, det gör den till ett superuniversalt bindningsmedel.
Till sist, ett tips som gör det goda ännu mer delikat.
– Om du gör sådana biffar, forma dem klart men frys dem ostekta. När du väl ska äta dem blir de godare nystekta.
Coop