”Ät mer vegetariskt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-12

Kostexperten: Därför ska vi skippa köttet oftare i köket

Det är gott. Billigt. Och nyttigt.

– Ät vegetariskt oftare, säger Sara Begner.

Sara Begner är chef för Coops provkök – och rekommenderar alla att äta mer vegetariskt.

Hon är en erfaren kock som skrivit kokböcker och bland annat medverkat i TV-programmet Toppform som kostexpert. Sara Begner, som är chef för Coop provkök sedan januari i år, vet vad hon pratar om. Och hon pratar sig varm för grönt på tallriken.

– Jag vet att det låter barkigt men alla borde äta vegetariskt oftare.

Enkelt att göra

Ett exempel på vegetarisk kost som ersätter köttet i butikerna är vegetariska biffar och schnitzlar. Några små och få i en pappkartong, inte särskilt billiga alla gånger även om de kan stå sig bra mot priset för motsvarande köttprodukt.

– Men det går att göra det mycket billigare själv, säger Sara Begner.

Hon säger att det är hur enkelt som helst att göra egna grönsaksbiffar.

– Kikärter och äggvita är vad du behöver om bindemedel för att hålla ihop biffarna. Ta bara kikärterna och släng i en mixer, knäck i ett ägg och forma till biffar. Så enkelt är det.

Hon fortsätter:

– Riv i ostkanter, grönsaker, soltorkade tomater, oliver, allt sådant som du har hemma.

”Godare nystekta”

Sara Begner tillägger snabbt att även lite potatis kan göra susen för att få fason på biffarnas form.

– Det är mycket stärkelse i potatis, det gör den till ett superuniversalt bindningsmedel.

Till sist, ett tips som gör det goda ännu mer delikat.

– Om du gör sådana biffar, forma dem klart men frys dem ostekta. När du väl ska äta dem blir de godare nystekta.

Coop

Följ ämnen i artikeln