”Plastbitar i all världens hav”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-17

Professor: Hundratusentals ton sopor i haven

Hundratusentals ton sopor cirkulerar runt i haven.

Och mikroskopiska plastbitar kan hittas i all världens hav.

– När man seglar igenom de här områdena kan få intrycket att man seglar igenom en soptipp, säger Olof Lindén, professor i marin miljövård.

Strömmarna i Stilla havet ansamlar skräpet i en enorma sopvirvlar, och Aftonbladet rapporterade tidigare i år om ”soptipparna” i havet.

– Sopor som flyter och inte bryts ned särskilt snabbt, som plast, tenderar att samlas och det blir en nästan permanent cirkulation och soporna ackumuleras, säger Olof Lindén.

– Man kan alldeles säkert säga att det är många hundratusen ton sopor som driver omkring på det sättet, säger han.

Extremt svårnedbrytbara

Plastbitarna kan ta död på bland annat havsfåglar.

– Albatrossers hela levnadssätt bygger på att föräldrafåglarna plockar upp sånt som ligger i ytan. De plockar upp såna här plastbitar och föder sina ungar med det och det gör att man har en stor ungdödlighet. Jag läste någon undersökning om att man hos vissa av de här albatrosserna har en ungdödlighet på 40-50 procent, säger Olof Lindén.

Små plastbitar finns i alla världens hav. Och de bryts i princip inte ner. Det säger Fredrik Norén, doktor i marinbiologi och verksam vid miljökonsultbolaget N-research.

– De flesta plasterna är extremt svårnedbrytbara, säger han.

– Man säger att det finns 1-20 plastpartiklar per kubikmeter i alla världens hav. Slår man ut det på alla biljoner kubikmeter vatten det finns vid ytan i all världens hav blir det mycket plast, säger Fredrik Norén.

”Vet inte varifrån”

– Vetenskapliga undersökningar visar att den här mängden små plastpartiklar har ökat i precis samma takt som plastproduktionen har pågått i världen, säger han.

Fredrik Norén har studerat plankton och hittade mikroskopiska plastbitar i samband med det.

– Även om jag jobbat länge med att studera plankton och mikroskopiprover från havet så har man aldrig lagt märke till detta förut, för man har inte tänkt på dem. Men nu när man tänker på de här mikroskopiska plastbitarna ser man dem i nästan varenda planktonprov, säger han.

– Och vi vet inte vart de här mikroskopiska plastpartiklarna kommer ifrån. Det enda vi vet är att de har ett mänskligt ursprung, för vi är de enda som tillverkar plast, säger Fredrik Norén.

Följ ämnen i artikeln