”Vi har gjort mer än vad som kommit fram”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-25

Skolan och kommunen har gjort mer för den våldtagna flickan Linnea än vad som framkommit.

Det säger den ansvariga politikern i Örnsköldsviks kommun.

När Linnea, 14, våldtogs av en skolkamrat ställde sig stora delar av det lilla samhället Bjästa utanför Örnsköldsvik på gärningsmannens sida. Trots att pojken dömdes i tings- och hovrätt tog både elever och vuxna pojkens parti. Inte heller skolpersonalen ingrep eftersom de "ville hålla sig neutrala". Flickan kände sig så utsatt att hon flyttade till Stockholm.

Nu säger den ansvariga politikern att det inte framkommit hur mycket skolan faktiskt har gjort för flickan.

– Jag känner att det inte kom fram riktigt. Vi flyttade pojken till ett annat skolområde och flickan fick en kamratstödjare, säger Birgith Ohlsson Johanson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Räcker det?

– Tydligen inte. Men det är inte bara skolan som är lösningen. Problemet ligger i samhället. Vuxna som uttalar sig så man blir förskräckt, och när det här hände för ett år sedan fick jag anonyma samtal med förnedrande tal som baserades på ryktesspridning.

Krismöte

Hon säger att kommunen har fått en drös mejl efter tv-programmet. Egentligen skulle hon åkt på konferens på torsdagsförmiddagen men sköt upp det för att sitta i krismöte med kommunen.

– Vi var tvungna att samla tankarna lite.

Och vad kom ni fram till?

– Hela den här historien är beklämmande. Vi måste jobba mer med vuxenansvaret och ta oss in på ungas planhalva. Vi måste fundera på hur vi på kommunen kan arbeta med det.

Påståendet att Örnsköldsviks kommun tvekar om att betala Linneas skolgång i Stockholm tillbakavisar hon dock.

– Det där är ett missförstånd. Det betalar kommunen och det har aldrig varit några tveksamheter om det, säger hon.