Terrorismens verkliga offer

”Är som 11 september – men i slow motion”

TERRORATTACKER var tionde dag  Ännu en självmordsattack i Pakistan. Gärningsmännen detonerade bomber i Lahore bara sekunder efter varandra.

Sedan 2001 har Pakistan upplevt ett terrordåd var tionde dag.

Nästan dubbelt så många människor har dödats som i USA den 11 september.

Pakistan är terrorismens verkliga offer.

Deras familjemedlem blev ett av dödsoffren för terrorattacken i Lahore.

Självmordsbombningarna och eldöverfallen i detta sydasiatiska land får sällan någon uppmärksamhet i västvärlden. Möjligen blir det några rader i ett kort nyhetstelegram utan sammanhang. Bomb exploderade. Si och så många döda. That´s it.

Vad som egentligen sker är ett 11 september i slow motion. Snart två och räkneverket fortsätter snurra.

Landets största engelskspråkiga dagstidning The News har gjort en sammanställning av alla terrordåd som inträffat under de 102 månader som gått sedan 11 september-dåden 2001. Man har använt sig av statistik från amerikanska UD och grävt i pakistanska tidningsarkiv.

Förfärande

Resultatet är förfärande.

332 terrordåd har inträffad under denna tid. Lika med ett dåd var tionde dag. Totalt har 5 704 människor dödats i ett land som egentligen inte är i krig. 11 september i USA dog 2 973 människor.

Efter det har USA förskonats från några nya spektakulära terrorattacker med många dödsoffer.

I Pakistan är det tvärtom. Fler och fler terrordåd för varje år. Fler och fler döda.

Då är inte offren för USA obemannade drönarplan eller kriget mellan talibanerna och den pakistanska regeringsarmén inräknade.

Sanslös slakt

Funderar man över det är det en sanslös, konstant slakt som pågår vecka efter vecka. År efter år.

Andra länder har drabbats av enstaka spektakulära dåd som väckt stor uppmärksamhet och skapat stor skräck. Pendeltågsbomberna i Madrid den 11 mars 2004 dödade 200 människor. Tunnelbanebomberna in London 2005 - 50 döda.

Men vid sidan av krigets Irak och Afghanistan finns det inget land i världen som drabbats så hårt av terrorn som Pakistan.

Ett skäl är Pakistans samarbete med USA.

Väldigt snabbt efter 11 september ställde sig Pakistans dåvarande diktator Pervez Musharraf bakom George W Bush krig mot terrorismen. När talibanerna störtades i Afghanistan var det många talibaner som illegalt tog sin tillflykt till granlandet Pakistan. Särskilt till gränsprovinserna där terrängen är bergig och svårtillgänglig och där centralregeringen i praktiken inte har full kontroll över territoriet.

Oskyldiga civila

De amerikanska obemannade planens, drönarnas, dödskjutningar av vad som i efterhand ofta visar sig vara oskyldiga civila har med tiden blåst under de fundamentalistiska stämningarna i Pakistan.

Pakistan är ett av världens befolkningsmässigt största muslimska länder. Sedan 2001 har delar av befolkningen radikaliserats betydligt.

I en Pentagonrapport pekas kärnvapenlandet Pakistan ut som ett av de länderna i världen där risken för en kollaps är störst.

De radikala muslimerna finns på alla nivåer i alla samhällsskick.

Högst pris

Kanske är det därför som terrordåden är spridda över hela landet. Inte ens huvudstaden Islamabad är förskonad. 46 gånger har staden (ihop med tvillingen Rawalpindi) drabbats av terrordåd. I mångmiljonstaden Karachi har terrorister slagit till 37 gånger. I Lahore 21 och i Peshawar 58 gånger.

Terrorn bli bara värre. 2002 inträffade "bara" 14 terrordåd mot 130 år 2009.

Pakistan betalar inte bara ett högt pris för sin roll i kriget mot terrorismen. Pakistan ä r kriget mot terrorismen.