Fredrik Reinfeldt får militärt skydd

Publicerad 2012-09-12

Fredrik Reinfeldt.

Sedan i måndags är säkerheten höjd vid regeringskansliet.

Och snart kommer statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att få samma militära skydd som kungen, skriver Metro. 

– Nu återupptar vi uppgiften att försvara regeringskansliet och Sverige, säger Stefan Jägerhult, chef för försvarsmaktens Livbataljon till Metro.

I måndags låstes entrédörrarna på departementen i regeringskansliet. Istället för att som förut kunnat komma in till receptionerna är det numera stängt och låst för besökare, skriver Metro.

”Skärpt ID-kontroll”

Men vad det är som föranlett de extra säkerhetsåtgärderna vill informationsavdelningen på Rosenbad inte svara på.

– Vi har skärpt ID-kontrollen men i övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor, säger Anna Dahlén, pressinformatör vid regeringskansliet till tidningen.

Saknar plan för terroristattack

I nuläget saknar försvarsmakten en plan på hur statsministern och hans kollegor ska skyddas i händelse av en terroristattack eller krig.

– Planen för hur regeringen ska försvaras har legat i träda under några år. Nu ska vi återuppta skyddet av Regeringskansliet, säger Stefan Jägerhult chef för försvarsmaktens Livbataljon till Metro.

”Öva på olika scenarion”

I oktober ska Försvarsmakten rekognoscera vid Rosenbad för att kunna återuppta skyddet, trots att det egentligen är polisens uppgift att skydda statsministern.

– Vi ska öva på hur vi ska agera om något skulle inträffa. Det handlar inte bara om terroristattacker utan vi tittar på alla möjliga scenarion, säger Stefan Jägerhult.