Eleverna nekar till grova misshandeln

Publicerad 2013-02-05

17-åringen: Jag var rädd hela tiden

Den 17-årige eleven berättade under tisdagen om misshandeln i elevhemmets ljudisolerade källare.

Hans fyra äldre skolkamrater nekar bestämt.

– De var som djur, ville bara slå, skada, berättar 17-åringen i rätten.

Gårdagens förhandling i Attunda tingsrätt var känslosam.

Den 17-årige eleven berättade hur han tvingades delta i en ”lek” i elevhemmet Kvarnbrantens källare där fem äldre elever kastade cheeseballs mot honom. När han inte kunde fånga dem med munnen fick han slag och sparkar som straff.

– Jag var rädd hela tiden, men vågade inte säga någonting, det hade bara blivit värre, sa han i rätten i går.

Händelsen inträffade en natt i början av höstterminen 2011 och de fem eleverna är nu åtalade för grov misshandel.

– Jag minns inte det specifika tillfället, men jag skulle aldrig delta i något sammanhang där det förekom våld, sa en av dem i går.

Ringde på natten

Under tisdagsförmiddagen har den 17-årige eleven fått berätta sin version av vad som hände natten mellan den 19 och 20 mars förra året.

– De ringde upp mig på natten och sa att jag skulle komma ner i källaren. Jag gick ner, säkert med övermod eftersom jag visste att de inte klarar av att bli emotsagda. Men jag tänkte att jag skulle få dem att förstå att man inte ska behandla ettorna på skolan illa, som slavar, och att jag skulle få stöd av dem om jag förklarade.

I källaren får han ställa sig på knä och beordras sedan att städa en av treornas rum.

17-åringen berättade för rätten hur han plockade i ordning i ungefär en timme. Men när de åtalade kom tillbaka dög inte resultatet.

”Förutbestämt”

– De sa att jag inte hade städat tillräckligt under sängen och vid fönsterbrädet. Det kändes som det redan var förutbestämt att jag skulle bli slagen, säger han.

Eleven beskriver sedan en utdragen misshandel där han får stå på knä, får slag mot bröstet, ryggen, armarna och magen. De ställer sig i en halvmåne runt honom.

– Så att jag inte skulle kunna komma därifrån, berättade han.

Enligt utredningen rör det sig totalt om ett sextiotal slag och tio sparkar.

– De var som djur, ville bara slå, skada.

Den 17-årige eleven berättar också att han först inte berättade för någon om vad som hade hänt, men efter att föräldrarna fått veta, valde skolan att göra en polisanmälan.

Orkade inte mer

– Det var jätteläskigt att bo kvar på elevhemmet. Men jag försökte hålla mig lugn för att ingen skulle få reda på att det var jag som hade anmält. Jag var rädd att jag skulle bli utfryst.

Men till sist orkade han inte gå kvar.

– Jag har fått stort stöd av skolan, men det gick inte längre, jag kunde inte vara trygg längre. Folk ändrade uppfattning om mig efter att det kom ut att det var jag som hade anmält.

På frågan om han ångrar sin anmälan svarade han:

– Det är läskigt, men det känns ändå bra att jag får berätta vad som har skett. Ingen annan hade gjort det, och ingen annan vill göra det heller.

”Står upp för det här”

– Jag har förlorat tryggheten, jag har förlorat vänner och möjligheten att gå på en bra skola. Men jag känner ändå att det var det rätta valet. Jag står upp för det här.

Advokat Pehr Amrén: I går påstod de åtalade att dina uppgifter är överdrifter, vad säger du om det?

– Det gör mig så klart ledsen, det är inga överdrifter. Samtidigt blir jag rädd, om det här är överdrifter, vad är då ”det riktiga”?

Nu fortsätter försvaret att höra 17-åringen.

ANNONS