S vill införa nytt kontrakt mellan skolan och föräldrar

Uppdaterad 2013-04-03 | Publicerad 2013-02-27

Socialdemokraterna vill införa ett nytt kontrakt mellan skolan och elevernas föräldrar.

Genom det vill man minska det administrativa pappersarbetet för landets lärare.

– Det skulle kunna frigöra mycket tid för lärarna att kunna möta varje elev, säger utbildningspolitiske talespersonen Ibrahim Baylan (S).

I början av april ska Socialdemokraterna samlas till kongress i Göteborg. Sedan tidigare är det känt att mycket av tiden på kongressen kommer handla om frågor som rör jobb, men även utbildning.

Partiledningen med Stefan Löfven i spetsen har tidigare presenterat att man vill lägga förslag på allmän förskola från två års ålder, mindre klasser i lågstadiet och 10-årig grundskola. Dessutom vill man göra gymnasieskolan obligatorisk till 18 år och skapa så kallade yrkescollege.

Nytt förslag inför kongressen

I dag kan Aftonbladet dessutom berätta att partistyrelsen har lagt ett förslag till kongressen som rör grundskolelärarnas administrativa pappersarbete. Förslaget presenterades under ett skolbesök som partiledaren Stefan Löfven och utbildningspolitiske talespersonen Ibrahim Baylan gjorde på Hammerstaskolan i Botkyrka utanför Stockholm.

– Vi har ett förslag till vår kongress som faktiskt inte varit ute ännu. I dag finns ett antal dokument som lärarna måste fylla i. Det handlar om skriftliga omdömen, individuella utvecklingsplaner, betyg och ibland åtgärdsplaner. Genom det här förslaget vill vi minska den administrativa bördan på lärarna, säger Baylan.

Kontrakt mellan skolan och föräldrarna

Metoden som partistyrelsen vill använda är ett kontrakt mellan skolan och elevernas föräldrar som ska ersätta individuella utvecklingsplaner och skriftliga omdömen.

– Vi tycker att det är väldigt värdefullt att elever och föräldrar får en återkoppling av skolan. Om du har föräldrar som har en engagerad dialog med skolan så går det ofta bättre. Vi skulle vilja ersätta en del av pappersarbetet med ett kontrakt, så att föräldrarna och eleverna vet ungefär vad som förväntas av dem och att skolan kan tala om vad som förväntas hemifrån, säger Ibrahim Baylan.

"Minska pappersarbetet"

Enligt honom skulle ett minskat pappersarbete innebära att mer tid frigörs för lärarna.

– Då kan de förbereda sig, ha tid att undervisa och möta varje elev. Det är viktigt att inte bara de som har svårt för sig får tid med lärarna, utan även de som har det lätt. Jag möter ibland elever som säger att de inte stimuleras. I dag klarar vi inte av deras situation tillräckligt bra.

Löfven hyllade Botkyrka

Baylans och Löfvens besök på Hammerstaskolan gjordes under sportlovet, då en del elever går på så kallad lovskola.

–Vi har föreslagit resurser till sommarlovskola från årskurs 6-9 i budgeten i höstas, så att de som har det kämpigt ändå kan ta sig in på gymnasiet. Här i S-styrda Botkyrka satsar man rejält på det, man fördelar resurser utifrån behov. Vissa elever har valt att komma hit och läsa extra matte och engelska nu på lovet. Då måste vi från samhället säga att vi så klart hjälper till om de anstränger sig, säger Stefan Löfven.