USA hoppar av FN-överenskommelse om flyktingar

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

NYHETER

Förra året antog generalförsamlingen en frivillig deklaration för bättre villkor för människor på flykt från sina hemländer.

Nu drar sig USA ur.

– USA kommer fortsätta att visa generositet i att stötta migranter och flyktingar. Men våra beslut om invandring måste skötas av amerikaner, säger FN-ambassadören Nikki Haley.

Det rapporterar AFP.

Beslutet att anta Global Compact on Migration, kallad New York-deklarationen, togs enhälligt av generalförsamlingens 193 medlemsländer, i september 2016.

Under natten till söndag, svensk tid, meddelade USA att landet drar sig ur den frivilliga deklarationen som antogs för att förbättra situationen för flyktingar och migranter.

Avhoppet beror på Trumpadministrationens policy att sätta USA i främsta rummet, uppger USA:s FN-delegation.

”Invandringsbesluten ska tas av amerikaner”

– Vi bestämmer själva hur vi bäst kontrollerar landets gränser och vem som får komma hit. Det globala förhållningssättet i New York-deklarationen rimmar illa med USA:s suveränitet, säger Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör till AFP.

New York-deklarationen antogs för att säkra migranters rättigheter, hjälpa människor att komma på fötter och se till att flyktingar har tillgång till utbildning och jobb, skriver AFP.

– USA kommer fortsätta att visa generositet i att stötta migranter och flyktingar. Men våra beslut om invandring måste skötas av amerikaner, enbart amerikaner, säger FN-ambassadören Nikki Haley.

Lämnade Parisavtalet

När Donald Trump i januari svors in som president, yttrade han de nu berömda orden ”America first”. Sedan dess har USA dragit sig ur flera internationella avtal och överenskommelser. Mest känt är kanske utträdet ur Parisavtalet, som handlar om klimatet.

Vid årsskiftet lämnar USA FN-organet UNESCO, som bland annat utser världsarv.

Publicerad:

LÄS VIDARE