”Målet är att skapa harmoni – och ta guld”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-10

Melin om sina planer och skälen
till att det blev Frölunda

Smekmånaden är över – nu väntar elitserievardagen för Roger Melin.

Punkt SE tog ett snack med 51-åringen som ska få Frölunda på rätt kurs.

Roger Melin inledde säsongen i guldjagande Färjestad, fick kicken nästan direkt för att lika snabbt hoppa på tränarjobbet i Frölunda.

Hur summerar du din första tid i Frölunda?

– De första fyra matcherna tyckte jag var riktigt bra. Vi visade bra moral och kom i kapp från underlägen. Senast hade vi ett litet bottennapp, men vi har fortfarande inte förlorat någon sistaperiod. Det tyder ju på en viss styrka.

Är det svårt att komma in som ny tränare mitt under säsong?

– Man stör hierarkin lite grann, det blir många frågetecken och det tar lite tid innan de rätas ut. Det försöker jag göra så fort som möjligt, så alla känner sig trygga och inte hotade på något sätt. Först då kan man åstadkomma något bra.

Varför nappade du på jobbet?

– Jag har alltid sett Frölunda som en fräsch och rolig förening. Sedan berodde det givetvis också på min situation. Jag fick sparken, det hade gått två månader och jag började klättra på väggarna. Men jag hade inte tagit vilket lag som helst, jag hade lika gärna kunnat sitta hemma och tjäna lika mycket pengar.

Hur mycket kan en ny tränare egentligen göra?

– Man överskattar många gånger tränarens insats och roll. Som head coach hängs man ut som resultatansvarig utåt sett, och det ansvaret tas bort från de andra omkring. Det blir lite fel, man är ju en pusselbit bland många andra. Men jag har inget emot det, man får lite beröm när det går bra och mycket skit när det går dåligt. Det är väl tjusningen med jobbet.

Vad kände du efter att ha sparkats från Färjestad?

– Man var väl lite trött på situationen just då, första veckorna var det skönt att andas och få lugn och ro. Men sedan kändes det jobbigt att titta på när andra höll på mitt i skiten ... det är ju här man vill vara. Att vara tränare är ett jäkligt kreativt jobb, och är man en kreativ person vill man skapa något. Allt med tränarjobbet som har med isen och omklädningsrummet att göra är roligt. Det som kanske inte är riktigt lika roligt är väl allt med sponsorer och media.

Klubbarnas tålamod med tränare är kort nu för tiden...

– Ofta är det på grund av att det är en så jämn serie. Alla tycker att ”vi ska inte ligga här nere” och då är det lättare att tro att tränaren gör fel. Då skulle man kunna man sparka nästan vilken tränare som helst.

Vad är ditt mål med inhoppet i Frölunda?

– Att skapa harmoni och trygghet så killarna känner att de kan prestera på bästa sätt. Vad det leder till är svårt att säga, men föreningens mål är väl alltid att vinna SM-guld.

Följ ämnen i artikeln