Migrationsverket: Vi är inte kalla

Publicerad 2014-12-24

– Man kan inte besluta med magkänsla, det skulle sluta med förskräckelse, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

I stället hänvisar han till svensk lag och det domstolsbeslut som slår fast att Maria ska utvisas.

Migrationsverket har tagit emot Marias fosterfamiljs ansökan om verkställighetshinder och förbereder sig just nu för ett sådant beslut. Det innebär bland annat att begära in passbilder på Maria.

Att Maria inte pratar språket och saknar stark koppling till Armenien är aspekter som skulle kunna innebär att utvisning uteblir.

– Men domstolen har sagt sitt så juridiskt sett är saken avgjord. Man har haft allt på bordet. Sedan finns det en liten möjlighet efter det och det är detta om verkställighetshindret, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

– Att familjen ska skicka in passfoton innebär inte att vår prövning är avgjord, det innebär att vi förbereder allting inför ett beslut.

När kan Marias familj vänta sig ett besked?

– Det beslutet kommer så fort man undersökt möjligheterna att ett eventuellt återvändande skulle kunna ske, det är inget vi kommer att stressa igenom. Det beror på hemlandets sociala myndigheters vilja och möjligheter att säkerställa barnens behov.

– Vi skickar inte ett barn i den här situationen till ett annat land utan att veta att det finns både vilja och förmåga hos landet att ta hand om familjen. Det får inte bli en missuppfattning att Migrationsverket är hårdnackade och kalla.

Men hur kan man inte se till de faktiska förhållandena för Marias familj?

– Det är ingen som ifrågasätter familjens situation. Men att enbart ge Maria uppehållstillstånd hade inneburit att splittra familjen.

Men den biologiska familjen är ju redan splittrad?

– Jo, så är det ju.

– Vi har inte satt ned foten i det här, och flickans anknytning till fosterhemsfamiljen och den biologiska familjen är en aspekt man väger in när man tar beslut, säger Fredrik Bengtsson.