Här klättrar de maskerade – i den förbjudna masten

Publicerad 2016-05-16

Ett filmklipp som visar maskerade personer som klättrar i Häglaredsmasten lades ut på Youtube den 12 maj.

Tre dagar senare knäcktes masten – och polisen utredde ett möjligt samband.

Efter att ha förhört personerna som medverkar på filmen har de nu avskrivits från utredningen, skriver Borås Tidning.

Tv- och radiomasten Häglaredsmasten knäcktes sent på söndagskvällen.

En större del av den 332 meter höga masten, klassad som ett skyddsobjekt, rasade sedan ned i skogen öster om Borås. Det är ännu oklart hur masten kunde knäckas och polisen har inlett en förundersökning om sabotage.

Den 12 maj, tre dagar före händelsen, publicerades ett filmklipp på ett Youtubekonto som visar hur maskerade personer klättrar i masten.

Klättrarna i polisförhör

 Under måndagsmorgonen avpublicerades filmen men polisen hade då redan tagit del av materialet.

– Nu får man jobba med att identifiera ungdomarna som syns på filmen. Vi vill kunna prata med dem och se vad det har för samband. Att filmen kommer ut den 12 maj och att masten rasar den 15 maj är ett samband som man helt enkelt får ta med i utredningen, sa Hans Lippens, presstalesman vid polisen i region Väst.

Borås Tidning uppgav senare att de medverkande i filmen kunde avskrivas från utredningen efter förhör.

Stärkta brottsmisstankar

I samband med den pågående tekniska undersökningen har misstankarna om brott stärkts, uppger polisen vid 10-tiden.

– Det har framkommit vissa saker som styrker att det handlar om sabotage men exakt vad det är kan vi inte gå in på förrän hela undersökningen är klar, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen i region Väst.

Den knäckta masten påverkade radio- och tv-sändningar i området. Men i masten fanns även en sändare kopplad till polisens och räddningstjänstens kommunikationsystem Rakel.

– Alla master som har med samhällets information att göra är skyddsklassade och därför är det allvarligt när något sådant här inträffar. Men i det här fallet har vi inte märkt någon störning i vårt kommunikationssystem och det gäller för alla blåljusmyndigheter, säger Hans Lippens vid polisen i region Väst.

Teracom, som driver det svenska marknätet, meddelade under måndagen att man nu skärper sin bevakning av masterna.

– Vi har stärkt bevakning på alla våra 54 storstationer i Sverige, och vi går också igenom alla master för att säkerställa att det inte finns något som tyder på att de inte är i fullgott skick, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör för Teracom, till P4 Sjuhärad.

Följ ämnen i artikeln