Partierna möts igen om invandringen

Publicerad 2015-10-20

Regeringen och riksdagspartierna, utom SD, möts igen idag för att försöka hitta en bred överenskommelse om mottagande och etablering av asylsökande och flyktingar. Trycket på resultat ökar.

Efter fredagens inledande samtal sade en av värdarna, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), att han inte ville spekulera i om det kan bli resultat redan idag. Men alla som kom ut i fredags försäkrade att de inte hade några ultimativa krav och de sade sig vara mycket väl medvetna om förväntningarna.

Inte minst kommunalråd landet runt vill ha bevis för att regeringen och riksdagen tar deras situation på allvar och handlar snabbt, särskilt vad gäller praktiska saker.

– Det är viktigt att de två stora partierna som är överens om asylrätten kommer överens om det som är akut, säger Lars Stjernkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare för S.

– Vi vet inte om vi ska tala om kris och katastrof, men det är så pass kritiskt nu att de vardagliga reglerna inte fungerar. Det kräver också extraordinära åtgärder.

Akuta praktiska problem

Det handlar, enligt Stjernkvist, om mycket konkreta omedelbara åtgärder, som boende för ensamkommande barn, förenklade byggregler och dispenser för enklare och snabbare byggande, så att man snabbt kan få fram bostäder.

Men även frågor om mottagandet, kommunernas ansvar och anhöriginvandringen är viktiga, understryker han. Men han betonar de praktiska problemen och hoppas att den insikten finns hos regeringen och partierna.

– Jag kan känna en viss frustration. Vi pratar mycket om de principiella frågorna som uppehållstillstånd och annat. Det är viktigt men vi får i det här läget inte försumma de praktiska frågorna, som man borde kunna komma överens om även om man inte är överens om vad som ska hända sen, säger Stjernkvist.

Samma som i fredags

Det ser ut att bli i princip samma uppställning från partierna i dag som i fredags, flera av de som kommer är sina partiers migrationspolitiska talespersoner. Från Vänsterpartiet kommer riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar. Hon är hoppfull.

– Vi har goda förhoppningar om att vi ska bli överens om bra saker som gynnar etablering. Det viktigaste är att hjälpa kommunerna med skolan, bostadsbyggandet och inträdet på arbetsmarknadens, säger Dadgostar.

Vare sig Morgan Johansson, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson eller några av partiföreträdarna ville säga något i fredags om vilka förslag regeringen hade lagt på bordet. Hemläxan då var att gå tillbaka och stämma av med partiledningarna för att kunna ge klart besked i dag.