Världens äldsta koransidor kan ha hittats vid universitet

Uppdaterad 2015-07-27 | Publicerad 2015-07-22

Vad som kan vara världens äldsta fragment av koranen har upptäckts vid universitetet i Birmingham.

– Om det här stämmer så är det sensationellt och kommer att slå ner som en bomb inom forskarvärlden, säger Philip Halldén, universitetslektor i islamologi vid Lunds universitet.

Fragmenten har funnits vid universitetet i minst tio år, men har alltså först nu daterats med kol-14-metoden, rapporterar bland annat BBC.

Och analyssvaren är häpnadsväckande.

– Den som skrev ner det här kan mycket väl ha känt profeten Muhammed, säger David Thomas, universitetets professor i kristendom och islam, till BBC.

Testerna visar att fragmenten med 95 procents säkerhet tillkom mellan år 568 och 645. Pergamenten är i så fall de äldsta bevarade fragmenten ur vad som skulle komma att sammanställas till muslimernas heliga bok.

Profeten Muhammed tros ha levt mellan år 570 och 632.

"Är sensationellt"

Forskarna har hittills inte kunnat fastslå exakt när koranen sammanställdes. Troligen gjordes sammanställning omkring år 650.

Philip Halldén, universitetslektor i islamologi vid Lunds universitet, säger att fyndet därför är stort inom forskarvärlden.

– Det finns en akademisk diskussion om att koranen sammanställdes senare. Det här kan vara ytterligare belägg i den debatten, säger han.

Philip Halldén tror att forskarvärlden kommer att reagera med entusiasm över fynden.

– Om det här stämmer så är det sensationellt. Det kommer att förändra koranforskningens premisser, säger han.

Följ ämnen i artikeln