Fem punkter om kriget i Ukraina

Uppdaterad 2022-09-22 | Publicerad 2022-09-21

Den ryska invasionen av Ukraina har pågått sedan torsdag 24 februari.

Vad händer nu?

Här är fem punkter om kriget i Ukraina.

  • Efter att Ryssland under senvåren riktade om sin invasion från huvudstaden Kiev till Donbassområdet har få saker gått Rysslands väg. Under sommaren tog visserligen ryska styrkor och ryskstödda separatister kontrollen över Luhanskregionen, halva delen av Donbass, men inte utan hårt motstånd från ukrainska styrkor.
  • Under hösten har Ukraina inlett en motoffensiv mot områden som Ryssland tagit kontroll över, och nått flera framgångar. Bland annat genomfördes ett rejält överraskningsmoment i Charkivregionen, och president Volodymyr Zelenskyj uppgav i början av september att Ukraina tagit kontrollen över mer än 30 bosättningar. I staden Izium i samma region hittades en massgrav med hundratals kroppar. Flera av de döda bar spår av tortyr, som enligt Zelenskyj utförts av rysk militär.
  • President Joe Biden höll under onsdagen ett tal i FN där han fördömde Rysslands och president Putins krig i Ukraina.
  • Ryssland har i samband med de allt större förlusterna i Ukraina annonserat om ”folkomröstningar” för att ansluta de ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja till Ryssland. Experter kallar dessa ”fejkomröstningar” för en propagandaåtgärd syftande till att legitimera rysk ockupation.
  • På onsdagen den 21 september kom också beskedet från Rysslands president Vladimir Putin att ett dekret om partiell mobilisering har skrivits under. Det innebär att 300 000 nya soldater kallas in, men också att Ryssland planerar för ett långdraget krig, uppger experter.

Källor: Aftonbladet, The Guardian, Institute for the Study of War, Utrikespolitiska institutet.