Sambor till coronasmittade kan tvingas stanna hemma

”Gynnsamt läge att införa”

Publicerad 2020-09-14

Tuffare restriktioner kan komma för personer som bor med någon som smittats av covid-19.

Det kan innebära att fler tvingas stanna hemma.

Enligt Ekot väntas beskedet komma inom de närmste veckorna.

I dagsläget är Folkhälsomyndighetens vägledning att den som kan ha smittats av coronaviruset ska undvika nära kontakter med andra under inkubationstiden på två veckor.

Men nu görs en nya utredning som innebär att behandlande läkare ska rekommenderas att ta ett beslut om att personer över 16 år som bor i samma hushåll som en smittad kan tvingas att stanna hemma och till exempel inte gå till jobbet.

– Tidigare var det så stor smitta så det hade kunnat påverka samhället negativt. Jag tror inte att smittskydd och behandlande läkare hade möjlighet att ta de här besluten tidigare utan nu är det ett gynnsamt läge och vi ser om vi kan göra den här rekommendationen för att få ner smittan ytterligare, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndighet till Ekot.

Utredningen syftar till att underlätta för personer att stanna hemma och ett läkarbeslut om förhållningsregler ger rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Bygger på frivillighet

Någon möjlighet till kontroll finns dock inte.

– Nej, vi har ingen tillsyn, utan det bygger på frivillighet. Jag tror att de flesta kommer följa förhållningsreglerna, för man vill inte smitta andra. Det finns så klart alltid de som inte följer lagstiftningen, men då spelar det nog ingen roll vilka kontrollmöjligheter vi har heller, säger Bitte Bråstad till Ekot.

Folkhälsomyndigheten väntas komma med nya regler för samboende till covidsjuka. På bilden statsepidemiolog Anders Tegnell.

PODD Experten om riskerna

Aftonbladet Daily pratar med Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemilogi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen