Lööf: C ställer sig "till stora delar" bakom regeringens migrationsförslag

Publicerad 2021-05-04

Centerpartiet ställer sig ”till stora delar bakom” regeringens migrationsförslag.

Det meddelar partiledaren Annie Lööf på Facebook.

”Sverige behöver få på plats en långsiktig migrationslagstiftning som kombinerar medmänsklighet med ordning och reda”, skriver hon.

Centerpartiet ställer sig ”till stora delar bakom” regeringens migrationsförslag.

”Sverige behöver få på plats en långsiktig migrationslagstiftning som kombinerar medmänsklighet med ordning och reda”, skriver partiledaren Annie Lööf på Facebook.

“Idag har vår riksdagsgrupp därför beslutat att i stora delar ställa sig bakom den proposition som bygger på migrationskommitténs förslag om en ny migrationslagstiftning för att det som vi drivit så länge ska kunna bli möjligt”, skriver Lööf.

Hon påpekar att det samtidigt finns brister i förslaget.

“Samtidigt finns brister i propositionen, där frågan om kvalificering in i socialförsäkringssystemen, en ökad rättssäkerhet i asylprocessen och ett samordnat och effektivt återvändande där ett avslag är ett avslag saknas.”

Annie Lööf.

”Otänkbart att samarbeta med SD”

Vad gäller bristerna pekar Annie Lööf även på följande:

”Vi tycker inte heller det ska skilja mellan flyktingar och alternativt skyddsbehövande utan båda ska ha möjligheten till 3-åriga tillstånd. Det finns ytterligare delar där vi kommer lägga fram vår politik i en egen följdmotion med dessa delar i riksdagen”, skriver hon.

C-ledaren kritiserar även den gemensamma migrationspolitik som Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har lagt fram och menar att det skulle innebära att flera delar som är viktigt för Centerpartiet skulle begränsas.

“Därför säger vi nej till det. För oss är det dessutom otänkbart att samarbeta med Sverigedemokraterna”, skriver Lööf.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard skriver i en kommentar till Aftonbladet att ”det politiska spelet har gått för långt”.

”För Centerpartiet är det viktigare att vara emot SD än att få igenom sin egen politik. Av de 7 förslag vi presenterade i söndags drev Centern själva förslag 3,5,6 och 7 i Migrationskommittén. Nu ska de alltså inte längre stå för den politiken”, skriver hon i mejlet.