Gävlebrand fortsätter – polisen vill ha tips

Publicerad 2021-10-02

Flerfamiljshuset i Gävle brinner fortfarande.

Händelsen utreds som grov mordbrand och polisen är angelägen om att få in tips.

– Vi kommer fortsätta släckningsarbetet hela natten, säger Ali Reki, inre befäl vid räddningstjänsten.

Branden startade vid 18-tiden på fredagen, i ett förråd på nionde våningen, och brinner på lördagsmorgonen fortsatt utom kontroll.

– Det brinner okontrollerat i byggnaden, från våning nio, säger Johan Melin, inre befäl på Gästrike räddningstjänst, klockan 06.20.

– Och det tilltar, trots att vi lägger ner enorma resurser på rökdykning.

Boende på flera våningsplan evakuerades under kvällen, och under morgonen ska samtliga boende lämna huset. Men inga personskador är rapporterade.

”Kokta som kräftor”

Vid 08.13 meddelar räddningstjänsten att branden fortfarande inte är under kontroll. Dessutom har rökdykningarna nu avbrutits.

– Det var en sån hetta så att rökdykarna bara kan komma in en bit. Sen har de i princip blivit kokta som kräftor där inne. Det har gått åt otroligt mycket personal hela tiden för att vi ska kunna hålla det här i schack, säger Johan Melin till TV4-Nyheterna.

Branden ska nu ha spridit sig till våning 10 och hela fastigheten är nu utrymd. Nu arbetar man med hjälp av kranar och räddningstjänsten ska kapa väggar för att branden inte ska sprida sig.

”Ser inte bra ut”

Branden är för närvarande begränsad till nionde våningen, med förråd, men riskerar att sprida sig uppåt där en påbyggd våning med lägenheter finns.

– Vi hoppas och tror att vi ska kunna klara av att rädda lägenheterna från åttonde våningen och nedåt, det är det alternativet man tittar på just nu, säger Johan Melin.

De två översta våningarna ser däremot inte ut att kunna räddas. Byggnadskonstruktionen börjar ge vika, och rökdykarna kommer inte åt att släcka elden.

– Risken är att de får saker på sig och blir kvar där inne och det är en sådan hetta att de klarar inte många minuter där, det är fruktansvärt varmt, säger Johan Melin.

Kontrollerad aveldning

Strax innan 10 på lördagsförmiddagen säger Johan Melin att läget är relativt statiskt. Branden pågår fortsatt med oförändrad kraft och räddningstjänsten kan fortfarande inte ha någon personal inne i byggnaden. Därför kommer de två våningarna att få brinna tills det inte längre finns något bränsle kvar.

– Det vi försöker göra nu är en kontrollerad aveldning. Vi arbetar med att förhindra att elden sprider sig i konstruktionen och vidare till andra våningsplan, säger Johan Melin.

”Hettan är så stark underifrån så det tänder hela tiden”

– Det är en otrolig brandbelastning på våning nio. Våningen ovanför är påbyggd. Så lägenheterna ovanpå är relativt nybyggda och det är här konstruktionen börjar ge vika. Hettan är så stark underifrån så det tänder hela tiden, det kan bli så att vi får elda av de våningsplanen, nio och tio.

Rökdykare från fem brandstationer var på kvällen på plats, sedan dess har räddningstjänsten kallat in hjälp från bland annat Uppsala, Tierp, Borlänge och Stockholm. Och fler är under tidiga lördagsmorgonen på väg, från Falun och Söderfors.

Flyger över branden

Även polisen arbetar på plats vid branden. De bistår räddningstjänsten i arbetet och främst deltagit i arbetet med att evakuera människor under natten och morgonen. De är även på plats för att upprätthålla avspärrningar.

Polisen skriver på sin hemsida att polisflyget kommer under dagen att flyga över branden för att skapa en bättre överblick av området.

Polisen utreder grov mordbrand

Polisen utreder branden som grov mordbrand. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Med anledning av brandens omfattning har polisen inlett en särskild händelse.

Enligt räddningstjänsten finns det en risk att byggnaden kan ge vika, framför allt i den östra delen av byggnaden.

En till byggnad evakueras

På lördagseftermiddagen evakuerades ytterligare en byggnad med lägenheter.

– Vi har en låg byggnad som är sammankopplad med den högre byggnaden. På grund av rasrisk från den högre byggnaden kommer den lägre byggnaden evakueras, säger Ali Reki, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Räddningstjänsten har ingen prognos för när branden beräknas vara släckt.

– Det brinner fortfarande och vi arbetar för fullt, säger Ali Reki.

Kyrkans hus i Gävle håller öppet för de som drabbats av branden, skriver polisen på sin hemsida.

Boende i området uppmanas att snarast stänga fönster, dörrar och ventilation på grund av den giftiga brandröken.

Polisen är kvar vid platsen och håller avspärrningarna.

– Vi har en förundersökning på mordbrand och vi kommer undersöka det så snart vi kan, men det kommer ta ett innan det är möjligt och säkert att gå in där, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén.

Räddningstjänst: ”Kommer jobba hela natten”

Klockan 19.30 står delar av byggnaden fortfarande i brand. Hela den tionde våningen har brunnit ner.

– Vi jobbar med att förhindra brandspridning neråt i byggnaden. Plan tio är helt bortbränt, plan nio är brandskadat och på plan 8 finns det risk för ras, säger Ali Reki vid räddningstjänsten.

Ali Reki bedömer att räddningstjänsten kommer fortsätta släckningsarbetet under natten.

– Vår kortsiktiga prognos är att vi kommer arbeta till imorgon bitti, men vi får se hur lång tid det tar, säger han.

Polisen vill ha tips och iakttagelser

Polisen är mycket angelägen om att få in tips och iakttagelser från personer som rört sig i området.

”Alla iakttagelser kan vara av intresse för förundersökningen”, skriver polisen på sin hemsida.

Tips kan lämnas via 114 14.

Räddningstjänsten på plats.

Följ ämnen i artikeln