"Effekterna är större än vi trodde"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-06

Svenske forskaren Johan Rockström deltog i arbetet med rapporten

Stockholm

På hemmaplan är problemen hanterbara. Men fredagens klimatrapport från FN visar att Sverige kanske måste tänka om och öka stödet till fattiga länder som hanterar miljöeffekter, enligt forskare TT talat med.

Världens genomsnittstemperatur kommer att öka med 1,8-4,0 grader inom hundra år enligt rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Effekterna kan bli katastrofala på många håll.

- Växter förflyttar sig med klimatzoner. Djurarter utrotas. Främmande arter flyttar in i nya ekosystem, säger Johan Rockström, chef för Stockholm Environment Institute (Stockholms miljöinstitut).

Prognosen är dyster.

- 10-30 procent av världens djurarter riskerar att utrotas under de kommande hundra åren, säger han, med hänvisning till rapporten.

I Mälaren

Rockström är en av tusentals forskare som tagit fram vetenskapligt underlag till rapporten.

För svensk del är de synliga effekterna inte dramatiska. De åtgärder som krävs - som nya slussar i Mälaren och översvämningsskydd för Karlstad - har vi råd med. Och regnet och värmen gynnar skogs- och jordbruket, resonerar Rockström.

Men Sverige och andra industriländer har ett stort ansvar för situationen på andra håll, vilket enligt Rockström borde få konsekvenser för utrikes- och biståndspolitiken.

- Rapporten visar att klimateffekterna är tidigare och större än vad vi trodde och att de framför allt slår mot fattiga länder som inte själva har bidragit till förändringen, säger han.

Mer data

Rapporten innehåller inga rekommendationer. Men den ger beslutsfattare ett bättre underlag och pekar ut pågående och framtida klimateffekter, enligt SMHI:s Markku Rummukainen, klimatexpert i den svenska IPCC-delegationen.

- Nu finns mycket mer data och förändringarna har gjorts tydligare. Slutsatserna om redan pågående klimateffekter har förstärkts. Därtill finns nu även fler studier om framtida klimateffekter, säger han.

Greenpeace tycker mot bakgrund av rapporten att den svenska regeringen borde minska tilldelningen av utsläppsrätter till industrin med minst 3 miljoner ton.

Enligt Greenpeace finns det utrymme för en minskning. Siffror från Naturvårdsverket visar att industrin i Sverige fått 10 procent mer utsläppsrätter än vad den använt flera år i rad. Och trots det har industrin fått tillstånd att släppa ut mer per år under perioden 2008-2012 än under de gångna två åren.

Ökad biltrafik

Miljöorganisationen Jordens vänner är inne på samma spår och slår i ett pressmeddelande fast att "vi i den rika världen" måste minska utsläppen kraftigt.

"Det viktigaste är att effektivisera energianvändningen och minska behovet av transporter", kommenterar ordföranden Ellie Cijvat.

"Kommunerna bör också omedelbart sätta stopp för etablering av externa köpcentra som gynnar ökad biltrafik och slår ut närbutiker i bostadsområden dit folk kan cykla eller gå", tillägger Cijvat.

TT sökte på fredagen förgäves miljöminister Andreas Carlgren (c) för en kommentar.

Joakim Goksör/TT

Följ ämnen i artikeln