”Fantomhotellet” bara ett lyxigt skal

Uppdaterad 2012-09-29 | Publicerad 2012-09-28

Nordkoreas skrytbygge har varit under konstruktion i 25 år

Utsidan: 105 ståtliga våningar pyramidformad glasfasad.

Insidan: Naken betong.

Här är de första bilderna inifrån Nordkoreas fantomhotell Ryugyong – som varit under konstruktion i 25 år.

Skrytbygget Ryuguong i Nordkoreas huvudstad Pyongyang började byggas 1987. Planen var att det ståtliga bygget skulle bli en symbol för landets blomstrande rikedomar men snart tog pengarna slut och arbetet stod stilla från 1993 och 16 år framåt.

”Fantomhotell”

2008 återupptogs byggnationerna av som kallas ”Fantomhotellet” och ”Undergångshotellet”, skriver BBC. Då skulle huvudstaden förskönas och enligt byggplanen skulle utsidan stå klar 2010 och insidan tidigast 2012.

Och fasaden som sträcker sig högt över Pyongyang ser ut att tillhöra vilket lyxhotellet som helst. För att förmedla bilden av hotellets flärd har även landets ledare Kim Jong Un varit på plats och ”tittat”  på Ryugyongs spa.

Få människor har fått gå in i hotellet som när det började byggas var tänkt att stå färdigt 1989, skriver BBC, och ingen har riktigt vetat hur det ser ut inifrån. Tills nu.

Första bilderna

En kinesisk researrangör har tagit de första bilderna som visar insidan – naken betong och byggräcken runt de de öppna våningsplanen, skriver BBC.

Hotellet som redan tidigare har blivit en symbol för Nordkoreas grusade ambition har varit under byggnation under 25 år, skriver BBC. Och de nya bilderna visar att det är långt kvar innan skrytbygget kan leva upp till bilden landet vill förmedla.