Sahlins krasch

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-29

S-profilerna: Därför dyker partiets väljarstöd

Rödgröna konflikter och otydligt ledarskap.

Därför rasar väljarstödet för Socialdemokraterna, enligt tunga S-profiler.

– Att hålla på och tjafsa inger inget förtroende, säger ideologen Anne-Marie Lindgren.

Den rödgröna budgetmotionen skulle peka ut en ny väg för Sverige och i otaliga debatter har Mona Sahlin fått berätta om sin och oppositionens politik.

Men Socialdemokraterna störtdyker i opinionen. I Synovates senaste mätning får partiet 32,5 procent, den lägsta siffran sedan 2005. Aftonbladet har pratat med ett 15-tal socialdemokratiska kommunalråd och en lång rad S-profiler. De pekar på fyra orsaker:

Den rödgröna koalitionen

Peter Akinder, politisk chefredaktör på Östra Småland, säger att samarbetet försvagar S:

– Signalen till väljarna är: ”Vi kommer aldrig mer att vara ett stort parti som kan regera Sverige på egen hand.” Därmed har man reducerat sin egen betydelse.

”Mycket fokus på Maria”

Miljöpartiet har ökat på Socialdemokraternas bekostnad. Och Mona Sahlin har hamnat i skuggan av Maria Wetterstrand.

– Det har varit väldigt mycket fokus på Maria. Det är väl bra men Mona Sahlin behöver synas mer, säger Helene Hellmark Knutsson, oppositionsråd i Sundbyberg.

Andra säger att Vänsterpartiet skrämmer bort mittenväljare och traditionella socialdemokrater. Författaren Christer Isaksson, med ett förflutet inom partiet, exemplifierar med de rödgrönas krav på att USA ska avveckla sina militärbaser utomlands:

– Nu vet man vad Vänsterpartiet går för utrikespolitiskt. Det är tillbaka till 1960-talet. Är det värdigt Socialdemokraterna? tror jag att många tänker.

Otydligt ledarskap

S är det största partiet och Sahlin den självklara statsministerkandidaten. Det märks inte tillräckligt mycket, enligt Isaksson:

– Det känns som att hon har kompromissat för mycket. Med tanke på partiets storlek måste det synas att det är hon som har kommandot.

”Inte tydliga nog”

Göran Johnsson, före detta Metallbas:

– Mona Sahlin kan inte prata om de rödgröna i var och varannan mening. Hon måste prata om den egna politiken också.

Peter Wretlund, S-kommunalråd i Oskarshamn:

– Vi har inte varit tillräckligt tydliga i opposition, inte kunnat presentera vårt alternativ.

Interna konflikter

Deltidsstämpla eller inte? Vad betyder skatt för förmögna? Vad har man egentligen sagt om amerikanska militärbaser i utlandet?

Trots en gemensam budget råder förvirring om hur de rödgrönas politik ska tolkas. Att de tre partierna säger olika saker är mycket olyckligt, enligt Anne-Marie Lindgren, ideolog på Arbetarrörelsens tankesmedja.

– Att verka splittrad eller velig bidrar inte till att bygga det förtroende man behöver. Den här skakigheten är inte bra.

Greklandskrisen

Den ekonomiska krisen i Europa gynnar alliansen på de rödgrönas bekostnad.

– Miljöpartiet och Vänsterpartiet är inte speciellt profilerade på det området. Inom socialdemokratin har vi duktiga ekonomer, men vi lyckas inte framstå som bättre än Anders Borg, säger Anne-Marie Lindgren.

Peter Akinder håller med:

– Många väljare känner sig tryggare med regeringens sätt att hantera krisen.

Följ ämnen i artikeln