Kall anka och hans vänner

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2011-12-24

Ett klassiskt svenskt julbord har de flesta provat.

I dag sitter vi uppdukade kring julens läckerheter.

Den som är trött på de svenska klassikerna kan blicka ut i när och fjärran.

Där finns allt från gåslever till rutten haj.

Aftonbladet guidar dig genom världens julbord och låter kocken Gustav Hector sätta betyg.

KOLL PÅ JULKORVEN  Köksmästaren och krögaren Gustav Hector på restaurang Gräddhyllan i Växjö stoppar julkorv och hjälper Aftonbladet att betygsätta julmat från när och fjärran.

SVERIGE

Här äter vi många ”klassiska” rätter baserade på gris, som julskinka, köttbullar, prinskorv, sylta och julkorv. Vi har också kulinariska läckerheter som dopp i grytan, inlagd sill, lutfisk, Janssons frestelse och sillsallad.

Några populära tillbehör är potatis, snaps och julmust.

ISLAND

Hangikjöt - rökt får - är standard. Riktiga finsmakare kräver att röken ska komma från brinnande fårskit.

Hamborgarhryggur – ugnsstekt glaserad kassler med äppelsallad – är också smarrigt.

Flatkökur, ett slags vidbränt tunnbröd är också nödvändigt.

Blo∂mör, en slags pudding av blod och späck i lammage, är en given favorit. Liksom svi∂ – fårskalle, glöm inte att sörpla i dig ögonen!

Har du riktig tur trugar din värd på dig kæstur hákarl - jäst, halvrutten, ammoniakosande haj - eller sursá∂ur hrutspungar: baggballe.

Maten sköljs ner med Brennivín, nationaldrycken som av någon anledning är mer känd som Svarta döden.

Kockens bedömning: Sitter framför datorn och letar sista minuten-resor redan. Vad är stångkorv, lungmos och grisfötter mot det här? Jag skippar kasslern - ringer E-type-Martin så firar vi vikingajul tillsammans.

Betyg: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

DANMARK

Marsipangrisar.

Till den kärleksfullt anrättade fläsksteken serveras potatis, sunt karamelliserad i socker och smör. Rödkål är självklart, brännvin från Ålborg, riktig leverpastej, medisterkorvar, blodkorvar och naturligtvis Risalamande som är danska för Ris à la Malta. Den som får mandeln vinner en marsipangris. Grattis.

Mycket påminner om det svenska julbordet: syltor, köttbullar och sill. Istället för julmust pimplar barnen och de fåtaliga vuxna nykteristerna i sig nisseøl, ett märkligt lättöl som bland annat smaksatts med lakrits.

Kockens bedömning: Visst låter nisseøl festligt, men annars kan man ju få det mesta av denna mat året runt på vilken smörrebröds-sylta som helst.

Betyg: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

FINLAND

Finländarna firar lika hejvilt som vi andra. Puddingar ska det vara till jul, särskilt i de västra delarna. I öster äter man – piroger.

Mustiga levergrytor är populära för att inte tala om rosolli – en delikat sallad på rödbetor, morötter och potatis.

Den finska juldieten är över huvud taget sund och rejäl. Julborden dignar av lutfisk, sillar, gravad fisk och lax. Julgäddan, särskilt i Åbolands skärgård där världens finaste gäddor simmar, är en självklarhet för många.

Kockens bedömning: Tummen upp för gäddan, en underskattad fisk både till vardags och till fest. Även levergrytan förtjänar en plats på festbordet.

Betyg: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

NORGE

Lutfisk.

I Norge, landet som uppfann Kvikk Lunsj, käkar man ribbe – grisrevben med vidhängande späck. Pinnekjøtt, torkade och saltade lammrevben är oundgängligt på Vestlandet. Detta serveras med kålrabistappe, broderfolkets beteckning för rotmos. Lutfisk är en annan favorit som norrmännen dock felaktigt tillverkar av torsk. Alla normalbegåvade vet ju att riktig lutfisk ska göras av långa. I Norge serveras dessutom "lutfisken" med stekt bacon. Inget norskt julbord är komplett utan medisterkaker. Løiens linjerullade akvavit passar perfekt till allt som bjuds. Inte minst till rakfisken – den norska motsvarigheten till surströmming som görs på sik, öring eller röding.

Kockens bedömning: Synd att låta dessa fina fiskar surna. Men ett torkat lammben låter som en dröm vilken hemmakväll som helst.

Betyg: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

TYSKLAND

Tyskarna lär ha varit först med att släpa in en gran inomhus - rakt in i julefriden. De uppfann även pepparkakshuset.

Maten består, inte helt otippat av korv. Knackwurst med hårt skinn är obligatoriskt. Fåglar går också hem, speciellt tamgås som serveras med det urtyska brödet Weinachstollen där fikon och dadlar blandas in i degen. Efteråt går man över till sötebrödet - fruktkaka med nötter, russin och marsipan.

När julafton är över är det dags för gåsar, ankor eller viltkött som serveras med knödel. Smaskigheterna sköljs ner med ett par riktigt tyska öl.

Kockens bedömning: Det verkar inte vara en fröjd för gommen just på julafton. Men när dagen är över bjuds smaklökarna på en sväng-om.

Betyg: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

STORBRITANNIEN

Bredvid huvudnumret - den stekta kalkonen - vilar den klassiskt dallrande julpuddingen.

Den ska vara ångad och innehålla torkad frukt, gärna plommon, russin, bär och annat smått och gott.

Kalkonen, liksom korvar och en rad andra tillbehör, lindas omsorgsfullt in i bacon innan de åker in i ugnen eller steks.

För att dämpa kolesterolbomben skymtas även brysselkol och rotfrukter på julbordet. När bordet är avdukat går firandet vidare i ett potpurri av kakor och sötsaker.

Kockens bedömning: Den traditionella engelska gastronomin känns mer utformad för gourmander än gourméer. Årets julklapp de senaste fyrtio åren - hemmafritösen?

Betyg: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

RYSSLAND

Julbordet får vänta till i januari då den ortodoxa julen infaller.

Då dukas vetegröt med krossade vallmofrön och russin fram. Riktigt traditionella ryssar kastar upp en sked gröt i taket - om den fastnar betyder det tur, ramlar den ner får man gröt i huvudet vilket naturligtvis innebär elände. 

Köttpajer, vitkålspajer, surkål med kummin och naturligtvis borscht (rödbetssoppa) finns också på bordet.

Kockens bedömning: Inget julfirande för den som går på GI-diet. Men eftersom att jag hade varit en rödbeta om jag vore en grönsak konverterar jag kanske till den ortodoxa läran och drar österut.

Betyg Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

USA

Julbordet får hård konkurrens av Thanksgiving-middagen. För enkelhetens skull serveras närmast identisk mat vid båda högtiderna. Hamburgare och pommes frites slängs ut till förmån för den heliga kalkonen. Den serveras med sås, tranbärssylt och sötpotatis. Mer eller mindre söta pajer går också hem.

Kockens bedömning: Lite synd att sätta i sig den torraste fågeln som finns just på självaste julafton. Jag hade hellre tagit en hamburgare.

Betyg: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

FRANKRIKE

Franska köket är naturligtvis lyxigast. Julbordet är inget undantag. Korv, sill och skinka kan du glömma. Fransmännen kräver hummer, ostron, gåslever, anka och ostar. Möjligtvis ett par baguetter som tillbehör.

Det hela sköljs ner med ett par flaskor rödvin och champagne.

Kockens bedömning: Vardagsmat för oss kockar - ett evigt fem plus.

Betyg: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

I dag dukar vi upp julens läckerheter.

Den som är trött på de svenska klassikerna kan blicka ut i när och fjärran.

Där finns allt från gåslever till rutten haj.

Aftonbladet guidar dig genom världens julbord och låter kocken Gustav Hector sätta betyg.

Följ ämnen i artikeln