”Har det gått ett halvår ska man inte oroa sig”

Uppdaterad 2011-06-30 | Publicerad 2011-03-29

Frågor och svar om narkolepsi och vaccinering

I dag presenterade Läkemedelsverket en studie som bekräftar sambandet mellan svininfuensavacccinet Panderix och narkolepsi, sömnsjuka.

Här följer ett antal frågor och svar om sjukdomen.

Vad är narkolepsi?

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som gör att hjärnan får brist på de ämnen som reglerar sömn och vakenhet. Det vanligaste symptomet är att man somnar okontrollerat när som helst under dygnet. Andra symptom är trötthet och att man plötsligt tappar kontrollen över musklerna när man till exempel skrattar eller blir arg.

Kan narkolepsi utvecklas långt efter att man vaccinerat sig?

– Om det har gått ett halvår efter att man vaccinerat sig och man inte känner några symptom så behöver man inte vara orolig. Det baserar vi på en studie från Finland, där man registrerat datum när narkolepsi-symptomen bröt ut. Det tycks vara så att de fallen har inkommit någon eller några månader efter att man vaccinerat sig, säger Ingemar Persson, seniorexpert på Läkemedelsverket.

Kan man bli frisk från narkolepsi?

Nej, sjukdomen är kronisk, men det finns mediciner som lindrar symptomen. Med rätt medicinering kan man till och med köra bil.

Hur vanligt är det?

Ca 500 personer har diagnosen narkolepsi, men man tror att många fler har sjukdomen. Ett 50-tal fall av narkolepsi i samband med vaccinering med Pandemrix har lämnats in till Läkemedelsverket.

Källa: Vårdguiden, Nationalencyklopedin, Neurologiskt handikappades riksförbund