- Jag får en bra lön istället för ledighet

Publicerad 2011-08-01

Allt fler tjänar mer

Över en miljon i lönekuvertet? Tro inte att du är ovanlig. På tio år ökade antalet miljoninkomsttagare med 300 procent.

–Det gäller att veta vad man är värd, säger Susan Sprogøe-Jakobsen, från Umeå som tjänar 1 833 514 kronor om året.

Bli medlem i Plus och klicka här för sökbara listor över vilka som tjänar mest - just där du bor.

I takt med att kronan blir värd mindre med åren stiger också lönerna. Varje år spräcker fler och fler den där magiska miljongränsen.
”Finanssektorn styr”

Mellan 1999 och 2008 blev antalet miljoninkomsttagare tre gånger så många. Nu handlar det i och för sig inte om några extrema siffror när man tittar närmare. Bara sju av tusen svenskar nådde över miljongränsen 2008.

De allra flesta miljoninkomsttagare – 10 291 stycken – bor i Stockholm.

Här ligger 96 av de 100 bostadsområden som har högst medianlön, visar siffror som Sveriges Radio tagit fram för 2010.

Globaliseringen är en av bovarna i dramat, menar Bo Malmberg, forskare inom ekonomisk geografi på Stockholms universitet.

– När industrin var stark var den ekonomiska makten lite jämnare fördelad över Sverige. I dag handlar vi mer med utlandet och finanssektorn styr. Och de jobben hittar du nästan bara i Stockholm.

Bara runt 14 procent av miljonlönerna går till kvinnorna.

En av de kvinnor som tagit sig in på 2010 års lista är Susan Sprogøe-Jakobsen, 55, som bor i Umeå. Hon är en av bara tjugotalet utbildade specialister i rättsmedicin i Sverige och står för den medicinska biten av brottsbekämpandet. Tänk deckare à la Scarpetta.
”Tycker om mitt jobb”

När Aftonbladet ringer befinner hon sig på en välförtjänt semester i Swansea i Storbritannien.

– Vi är underbemannade så jag får en bra lön i stället för ledighet. Men jag tycker om mitt jobb, så jag har inget problem med att jobba mycket.

Själv har hon varit tuff i sina löneförhandlingar och hon menar att vi svenskar ska stå på oss om vi vill komma upp i miljonbeloppen.

– Det gäller att veta vad man är värd. Många blir så glada bara de får jobb att de inte tänker att de ska förhandla lönen också, säger Susan Sprogøe-Jakobsen.
Lönen tio procent lycka

Men för dig som insett att årslönen nog aldrig kommer att överskrida femsiffriga belopp, misströsta inte. Skyhög lön gör dig inte lyckligare, bekräftar forskare vid University of California. Lönen står bara för tio procent av vår lycka, och allt över 30 000 i månaden gör inget för att göra oss lyckligare.

ANNONS