Kylan kan kosta dig 100 000-tals kronor

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2011-02-20

Snön och kylan går hårt åt våra hus – vattenrör spricker och tak brister.

Antalet skador som har orsakats av kyla har ökat kraftigt framför allt i södra Sverige, visar färsk statistik.

Strax innan nyårsgästerna anlände upptäckte familjen Stranne från Floda utanför Göteborg att vattnet i huset hade försvunnit. En ispropp i en vattenledning gjorde att matlagning och toalettbesök blev ett problem.

– Vi fick hämta dunkvis med vatten och för att spola i toaletterna fick vi hämta snö från trädgården, säger Jimmie Stranne.

Vid kontakt med rörmokare fick familjen rådet att försöka värma upp rören i källaren. Med hjälp av element, kupévärmare och en bygglampa löstes isproppen upp och efter sex dagar var vattnet åter. Familjen klarade sig ekonomiskt bra då rören visserligen frös men inte sprack. Men det kan brinna i plånboken när kylan slår till. Om ett rör spricker medan du är på semester kan skadorna kosta mellan 300 000 och 700 000 kronor att åtgärda, varnar Folksam.

Oförberedda i söder

Familjen Stranne är långt ifrån ensamma om att drabbas av vattenledningsbekymmer under de kalla vintermånaderna. Länsförsäkringar skriver i ett pressmeddelande att södra Sverige är värst drabbat eftersom husägare där inte är lika vana att förbereda sina hus för kyla som i norra Sverige. Skador i villor och fritidshus, orsakade av kyla, har ökat markant. Jämför man december 2009 med samma månad 2010 tredubblades anmälningarna till försäkringsbolaget från 221 till 665.

Även försäkringsbolaget If:s rikssiffror visar på en ökning. Husskador relaterade till vatten ökade med 44 procent i januari i år jämfört med samma månad 2010. Motsvarande jämförelse för december 2009 och december 2010 visade en ökning med 21 procent. En stor del av ökningen är sannolikt kopplad till frysskador på vattenrör, bedömer Daniel Claesson, pressansvarig vid If.

– Det är verkligen tråkigt att hantera när det händer. Därför vill jag trycka på vikten av förebyggande åtgärder, säger han.

Öppna kranen lite

Att slå på lite underhållsvärme är ett tips, alternativt tömma vattenledningarna. Ett annat gammalt beprövat knep är låta vattnet rinna en aning. Daniel Claessons grundläggande råd är att öka tillsynen.

– Det är viktigt att upptäcka problemen i tid.

Både Trygg Hansa och Folksam håller på att sammanställa sin statistik. Göran Lillberg, som arbetar med byggskador på Folksam, tycker sig ändå kunna bekräfta bilden.

– Man kan konstatera att det två sista vintrarna har varit besvärliga, säger han.

Följ ämnen i artikeln