Gavins läxa till ungdomarna som misshandlade honom

Uppdaterad 2015-07-09 | Publicerad 2015-07-08

Gavin Stone har Aspergers syndrom och adhd och misshandlades för att han är annorlunda.

Men i stället för att dra sina angripare inför rätta vill han att de ska tvingas lära sig mer om hans diagnoser.

Som liten pojke fick Gavin Stone från Illinois diagnoserna Aspergers syndrom och adhd.

”Han kan verka oförskämd, otålig, konstig, frånvarande och ointresserad, men det är inte medvetet. Han kan också vara snäll, generös och förlåtande, men till och med det kan ibland kännas obekvämt eftersom en del av det är inlärt och inte alltid naturligt”, skriver hans mamma Cortnie i ett Facebookinlägg som har delats av en vän till henne.

Vill väcka uppmärksamhet

Förra veckan blev den numera tonårige Gavin nedslagen av några för honom främmande ungdomar.

”På torsdagskvällen var det några ungdomar som pratade om att det är konstigt att han alltid är för sig själv, att han går på evenemang ensam och tittar på folk, och att det var läskigt att han vill vara vän med människor han inte känner. På fredagskvällen var det en person som hört den konversationen som beslutade sig för att ta saken i sina egna händer, och det här är resultatet av det”, skriver hans mamma.

Efter slagen blev Gavin Stone svårt märkt i ansiktet, men i stället för att dra ungdomarna inför rätta hoppas han kunna använda misshandeln till att väcka uppmärksamhet kring Aspergers syndrom.

”Prata med dina tonåringar”

Han vill att ungdomarna som slog honom ska få jobba med personer med handikapp, skriva en uppsats om Aspergers syndrom samt titta på en 20 minuter lång film som Gavin själv har spelat in – ”medan deras familjer är närvarande så att de ska kunna se skadan de orsakat och höra om händelsen från hans perspektiv”, skriver hans mamma.

Efter att Cortnie Stones vän Susan Moffatt delade inlägget på Facebook har det spridits som en löpeld.

”Om du läser det här hoppas jag att du pratar med dina tonåringar. Berätta för dem om funktionsnedsättningar som man inte kan se, lär dem att vara toleranta mot människor som är annorlunda”, skriver Cortnie i inlägget.