Rekordhösten vägrar ge sig

Uppdaterad 2015-11-12 | Publicerad 2015-11-11

Milda vädret stannar - kan bli 15 grader närmaste dagarna

Glöm päls. Köp regnrock. Gardera med lilla sol­hatten.

Det varma vädret släpper inte taget.

– Vintern får kämpa hårt i år, säger meteorologen Johan Groth på Stormgeo.

Höstens milda väder har gjort hela Sverige flera grader varmare än normalt.

Oktober var extrem: det föll bara tio procent av normal regnmängd och flera orter i Sverige, som Finnbacka i Dalarna och Kilafors i Helsingland, var torrlagda hela månaden visar SMHI:s statistik.

Även Stockholm satte rekord i torr oktober – Landsort och Svenska Högarna slog dessutom värmerekord med över 17 grader.

”Vintern får kämpa”

Nu fortsätter den gröna senhösten, eller förvintern.

– Nu är det väldigt, väldigt varmt och det ser ut som det milda vädret för årstiden ska bestå månaden ut och även i början av december. Det innebär att vintern får kämpa hårt för att avancera söderut i landet, säger Johan Groth.

Stormgeos dagsfärska prognos för de närmaste fyra veckorna ger syn för sägen. Temperaturkartan är röd som en rodnande vänster­partist. På flera håll i landet ligger medeltemperaturen nu i veckan fem grader eller mer över det normala.

Sydligaste Sverige kan få 15 grader närmaste dagarna.

Något lite svalare blir det efter helgen, men långt in i december fortsätter hela Sverige vara varmare än normalt.

– I söder ser vi inte att vintern kommer under den här perioden. Något en­staka lågtryck som drar ner kalluft, och gör att det blir snöfall också i söder, kan säkert uppträda mot slutet av perioden. Men att det ska bli bestående ser inte troligt ut, säger Johan Groth.

Finns hopp om vit jul

I övre Norrland faller nederbörden mest som snö framöver. Men även om vintern sakta etablerar sig där syns inga köldknäppar på ingång - milt vinter­väder består.

Finns det något litet hopp om en vit jul för oss sörlänningar?

– Det är långt kvar till jul, så alla i söder som längtar efter snö och en vit jul ska inte ge upp hoppet ännu, säger Johan Groth.

Här är sköna supervädret

Onsdag – söndag:

Milt och tidvis blåsigt i hela landet. I sydligaste Sverige temperaturer som några dagar går upp mot 15 grader. Samtidigt flera nederbördsområden, som snabbt passerar åt öster och nordost. I södra och mellersta Sverige ger molnen regn, i norra Norrland och i fjällen snö eller blötsnö.

– Mellan nederbörds-områdena blir det kortare perioder med klart väder, säger Johan Groth.

Nästa vecka:

Något svalare, men det milda vädret behåller greppet. Minusgrader, men ingen kyla, börjar etablera sig i större delen av Norrland. Nu kan det också börja bli minusgrader vissa nätter i Svealand och inre Götaland. Regn i söder, och nu snö i Norrland. Dessemellan klart väder i perioder.

Sista veckan i november och början av december:

Fortsatt mildare än normalt, men i början av december kan det bli perioder med kallare luft som kommer ner över nästan hela landet.

– Vintern har då etablerat sig över så gott som hela Norrland och nordvästra Svealand, och vi kan i alla fall få kortare perioder med vinter-feeling också längre söderut, säger Johan Groth.

Följ ämnen i artikeln