Terrorutredning mot svensk man läggs ned

Publicerad 2015-06-01

Utredningen mot en 37-årig svensk som misstänkts för terrorbrott i Storbritannien läggs nu ner.

Svensken greps på Heathrows flygplats i London i höstas.

Fallet avslutades efter att åklagare sagt att det inte längre finns någon ”rimlig” chans till en fällande dom, skriver AP.

Den 37-årige svensken, med rötter i Filippinerna, greps på Heatrows flygplats i oktober av brittiska antiterroriststyrkor. Mannen var på väg från Köpenhamn, via London till Filippinernas huvudstad Manila.

Stred för al-Nusra-fronten

Mannen misstänktes för att ha deltagit vid terrorist- och vapenträning under 2012 och 2013. Han misstänktes också för att ha haft information som skulle kunna vara användbar för en terrorist.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian gällde informationen en elektronisk skrift med namnet "44 sätt att tjäna och delta i jihad” som mannen ska ha haft i sin ägo.

I slutet av 2012 la mannen upp flera bilder på sin Facebooksida där han poserade med vapen. På andra bilder kunde han ses poserande bredvid döda kroppar.

Han uppgav då själv att han stred i Syrien för al-Nusra-fronten, en del av al-Qaida, som terroriststämplades 2012.

Nya uppgifter

Åklagare Riel Karmy-Jones uppger för nyhetsbyrån AP att fallet lades ner efter att hon noga gått igenom bevisen mot 37-åringen.

Enligt nyhetsbyrån ska det ha framkommit nya uppgifter av sådan karaktär att det enligt åklagaren inte längre finns någon ”rimlig” chans till en fällande dom.

37-åringens försvarsadvokat Henry Blaxland hävdar att det är den brittiska säkerhetstjänsten som hållit på den ”nya” informationen som gjort att utredningen nu har lagts ner.

Följ ämnen i artikeln