Torben hittade sin pappa efter 40 år – genom loppissida

Publicerad 2015-05-11

Danske Torben Hansen, 45, har aldrig träffat sin pappa – som han länge trodde var död.

Nu har de fått kontakt tack vare en skånsk köp- och säljgrupp på Facebook.

– Jag är rörd till tårar, säger Svend Aage Rasmussen, 70, som visade sig bo i Mölndal.

I flera års tid letade Torben Hansen från syddanska Tønder efter sin pappa som han aldrig hade träffat.

– Min pappa lämnade min mamma kort efter att jag föddes. När jag var i 14-årsåldern berättade min mor att min far hade dött i en motorcykelolycka, säger han till Aftonbladet.

Men under årens lopp säger han sig ändå haft på känn att pappan var i livet.

Postade på Facebook

Förra året fick Torben kontakt med pappans syster som berättade att pappan var vid liv - någonstans i Sverige - och att det egentligen var en annan bror som dött i en trafikolycka.

Torben började forska efter sin far med hjälp av Skatteverket och Facebook.

– Det gick inte att hitta honom någonstans.

I förrgår valde han att göra ett inlägg på loppissidan "Köp och sälj - Malmö" på Facebook som han blev tipsad om av en bekant. Gruppen har över 16 000 medlemmar och många engagerade sig omgående i Torbens letande.

Efter några timmar hade en man i Mölndal lokaliserats som Torbens möjliga pappa.

Fick hjälp av granne

Men mannen saknade telefonnummer så en av medlemmarna i Facebook-gruppen, Connie Jangenfält i Landskrona, erbjöd sig ringa en granne till den utpekade mannen.

– Det var en äldre söt dam som svarade. Hon var först lite tveksam, men när jag berättat hela historien sa hon: Jag har inget telefonnummer, men jag går och knackar på dörren, säger hon till Sydsvenskan som uppmärksammade historien på måndagseftermiddagen.

Operationen lyckades - 14 timmar efter sitt inlägg fick Torben ett telefonnummer till vad som visade sig vara pappan han aldrig träffat.

– Jag blev chockad över att ha hittat honom men självklart glad och lycklig. Jag är väldigt överraskad, säger Torben.

”Är väldigt nervös”

Pappan heter Svend Aage Rasmussen och har bott i Sverige i 40 år. När Aftonbladet når honom berättar han att han flyttade till Sverige för att arbeta som slaktare och han kom att rota sig i Göteborgstrakten.

– Jag har ju bott här så många år och plötsligt händer det här. Man blir ju rörd och förvånad. Det kommer tårar, säger Svend.

Goda vännen Midheta Bitic, 44, säger att Svend försökt få kontakt med sina barn i Danmark flera gånger.

– Han har inte lyckats, kanske för att de har bytt efternamn. Personligen tycker jag att Svend borde ha fått kontakt med sina barn i Danmark för länge, länge sen.

Nu planerar Torben Hansen att åka till Sverige för att lära känna sin far - som nu också har flera nya barnbarn att lära känna.

– Jag är väldigt nervös men framför allt glad. Jag vill verkligen tacka medlemmarna i Facebook-gruppen som gjorde det här möjligt, säger Torben.

Följ ämnen i artikeln