Insatspolisen från Bataclan berättar om ”helvetet på jorden”

Publicerad 2015-11-20

Poliserna möttes av en skräcksyn när de stormade konserthuset Bataclan i Paris.

Nu pratar en fransk insatsledare ut om ”helvetet på jorden”.

– Vi fick ignorera skadade som bad om hjälp för att oskadliggöra terroristerna, säger insatsledaren Jeremy till NBC News.

Det var på fredagskvällen den 13 november som polisens elitstyrka larmades till konserthuset Bataclan i Paris där minst 89 människor dödades av terroristerna. När polisen först kom till platsen höll terroristerna ett stort antal människor gisslan, någonstans i konserthuset.

Nu talar den franske insatsledaren ut om vad poliserna möttes av sedan de tagit sig in i lokalen.

– Vi upptäckte helvetet på jorden. Det var inget ljud, ingen skrek. Ingen rörde sig eftersom de var rädda för terroristerna, säger insatsledaren Jeremy i en intervju med NBC News.

På golvet i lokalen – som rymmer 1 000 personer – låg hundratals kroppar, döda och skadade. Överallt mängder av blod. Poliserna gick systematiskt och försiktigt från rum till rum. Därför var de tvungen att ignorera allas rop på hjälp.

– Många människor... bad oss hjälpa dem eftersom de var skadade och blödde, men vi var tvungen att säga nej – vi måste hitta terroristerna först. Det var svårt för dem i teamet, säger han till kanalen.

Läget var kritiskt

Polisen lyckades snabbt skjuta ihjäl en terrorist, men ytterligare två var kvar med gisslan. De hade tagit skydd på övervåningen bakom en trädörr.

– Jag försökte prata med dem, och de sa att de ville förhandla. Då svarade jag okej, ge mig ett telefonummer, berättar han.

Telefonnumret gick till en förhandlare. Enligt Jeremy så genomfördes fem korta samtal där de uttryckte politiska krav om franska åtgärder i Syrien. Men de ville inte förhandla.

Styrkan visste att läget var kritiskt – det var många gisslan och flera av dem var allvarligt skadade. De samlade sig i några minuter innan de stormade trädörren. Terroristerna började genast skjuta och en i teamet träffas och ramlar.

– Vi kan inte ta hand om honom, vi fortsätter gå. Vi kan inte pausa, säger insatsledaren Jeremy, som låtit sig intervjuas av tv-kanalen under förutsättning att hans efternamn utelämnas.

”Det är svårt att somna”

Polisstyrkan fortsatte framåt med sköldar som skyddade dem från terroristernas skott. De kunde inte skjuta eftersom ett 20-tal personer stod mellan dem och terroristerna.

När de väl tryckt sig hela vägen fram sprängde sig en av terroristerna. Den andre försökte göra samma sak, men sköts istället av polisen.

Men det var inte över än. Nu måste de försöka få ut alla människor från konserthuset, och vissa var för rädda för att lämna sina gömställen.

Det franska elitteamet har sett mycket – i januari var de bland annat inblandade i samband attacken mot Charlie Hebdo – men den här gånger var det enligt Jeremy så ”intensivt” med skott och explosioner.

– Numera är det ganska svårt att somna. På grund av alla minnen om vad som hände i konserthuset, säger han till kanalen.