Moderaterna vill satsa 335 miljoner på asylförvar

Uppdaterad 2016-10-15 | Publicerad 2016-10-14

Moderaterna vill satsa 335 miljoner på att sätta asylsökande som fått avslag i förvar.

– Det måste vara skillnad mellan ett ja och nej i asylprocessen, säger Johan Forssell, partiets migrationspolitiske talesperson, till Svenska Dagbladet.

Johan Forssell (M), Migrationspolitisk talesperson.

Moderaterna vill att flera asylsökande som fått avslag ska kunna sättas i förvar.

Syftet är att hindra dem från att gå under jorden.

I sin skuggbudget anslår partiet 335 miljoner kronor till nya förvarplatser de kommande fyra åren, skriver Svenska Dagbladet.

"Vill se kraftig utbyggnad"

Regeringen har föreslagit en satsning på 100 nya platser. Den siffran vill Moderaterna nu fördubbla.

– Vi vill se en kraftig utbyggnad med ytterligare 100 platser förutom de regeringen planerat. Det är också viktigt att skapa platser i hela landet, även i Norrland. Det förvar som finns längst norrut ligger i Gävle, men det finns många asylsökande i till exempel Boden, säger Johan Forssell till SvD.

Vuxna asylsökande som får nej på sin ansökan om uppehållstillstånd kan tas i förvar av polisen i väntan på utvisning men enligt Migrationsverkets prognos beräknas över 46 000 personer försvinna och hålla sig gömda fram till 2020.

Växande skuggsamhälle

Moderaterna vill se en skärpning av lagen så att förvar alltid ska gälla i de fall det finns risk för att personen kan komma att hålla sig gömd.

– Det som vi kallar för skuggsamhälle håller på att växa. Regeringen är väldigt nöjd med återvändandet men hälften av fallen kommer man behöva lämna över till polis. Migrationsverkets egen prognos visar att det inte gjorts tillräckligt, säger Johan Forssell.

För att de de skärpta reglerna ska kunna verkställas har Moderaterna i sin skuggbudget också anslagit 2000 fler poliser.

– Har man skyddsskäl ska man få stanna, har man inte det ska man återvända. Det finns ibland en bild av att problemen ligger hos mottagarländerna, men den enskilde har även ett ansvar att acceptera ett utvisningsbeslut och återvända hem, säger Johan Forssell.