Unik tavla återfanns vid husrenovering

Uppdaterad 2016-10-14 | Publicerad 2016-10-13

”Ett sensationellt fynd”

Ett par skulle renovera sitt hus utanför Edsbyn i södra Hälsingland.

Då fann de en målning av den kända konstnären Lim-Johan i trossbottnen.

Nu hoppas museet på att få målningen till sin samling.

– Detta är ett helt sensationellt fynd. Jag fick rysningar när jag såg den, säger Lim-Johan kännaren Roger Persson.

Den dolda tavlan av den uppskattade naivistiska målaren Lim-Johan återfanns i samband med en husrenovering i våras, vilket Hela Hälsingland var först att berätta om.

Den tidigare husägaren hade delat tavlan, som är målad på papp, i tre bitar och använt den som skyddande material i trossbotten.

De nuvarande ägarna till huset, som vill vara anonyma, tog tavlan till Edsbyns museum där man snabbt kunde konstatera att det rörde sig om en äkta Lim-Johan-tavla från tidigt 1900-tal.

– Konsthistoriskt är det helt fantastiskt att den dyker upp. Det är världsklass på det Lim-Johan har gjort inom den naivistiska konsten och enligt mig är den här tavlan en av de bättre han har gjort. Dock blev jag lite febrig av att se den i tre delar, säger Leif Nordlöf, ansvarig för konstutställningarna på Edsbyns museum.

Många flaska försök

Även Lim-Johan kännaren Roger Persson kallades till museet för att beskåda verket.

– Det första jag tänkte var ”Äntligen!” och att det här är en riktigt stor händelse.

Både Leif Nordlöf och Roger Persson säger att det genom åren kommit hundratals personer som sagt sig ha en ”Lim-Johan”.

– Men det är jätteskillnad när man sätter dem bredvid varandra. Det tar bara en sekund att avgöra om det är en Lim-Johan eller inte.

Men hur kan ni vara så säkra på att just den här tavlan är äkta?

– Det var ingen tvekan. Du både känner och ser det direkt. Det finns ingen som kan kopiera eller förfalska hans målningar då de är så oerhört genuina och äkta, säger Leif Nordlöf.

– Jag såg direkt att det var en Lim-Johan. Han är så pass egen i sin stil att det är lätt att urskilja. Jag har aldrig sett någon som är i närheten av hans måleri. Det kändes overkligt och jag fick rysningar, säger Roger Persson.

Sålde inte en enda tavla

Konstnären Lim-Johan, eller Johan Erik Olsson som han egentligen heter, levde och verkade 1865-1944 i hemorten Edsbyn.

Men det var först efter sin död som han uppskattades för sin konst. Under sin livstid sålde han inte en enda målning, trots att de i dag går för 200 000–300 000 kronor enligt Leif Nordlöf.

– Men han gav bort tavlor och en teori är att han gett tavlan till de som ägde huset. Men på den tiden var det mest bonader som gällde.

En av Lim-Johans tidigare tavlor ”Älg och gråhund” finns idag på Moderna museet i Stockholm. Den nyfunna tavlan, som uppskattningsvis målades i början på 1900-talet, har fått namnet ”Älg och stövare”.

Vill visa upp den

Enligt Leif Nordlöf har båda tavlorna stora liknelser. med varandra.

– Han har egentligen bara bytt gråhunden mot en strävare.

Då tavlan just nu är i tre bitar kommer den att behöva restaureras. Efter det hoppas båda att tavlan ska bli en del av museets samling, som redan består av nio utav Lim-Johans runt 30 stycken upptäckta verk.

– Jag hoppas att vi får behålla den så att allmänheten kan få se den. Folk från hela Europa kommer hit för att tittat på just hans målningar.

– Jag bryr mig inte så mycket om pengavärdet utan det är att den har ett högt konsthistoriskt värde som betyder mest, säger Leif Nordlöf.

Följ ämnen i artikeln