Oro för övergrepp i irakisk offensiv

Uppdaterad 2015-03-09 | Publicerad 2015-03-08

Den irakiska offensiven mot jihadistgruppen Islamiska staten har drivit tiotusentals människor på flykt från sina hem. Shiamiliser som deltar anklagas för omfattande våld mot civila sunnimuslimer i området.

– Vi har under flera strider mot IS dokumenterat att milisen begår övergrepp mot civilbefolkningen. I vissa fall har civila försvunnit och i Diyala har folk blivit vittnen till avrättningar, säger Erin Evers, irakkunnig vid människorättsgruppen Human Rights Watch.

Stora flyktingströmmar följer i spåren av Iraks offensiv för att driva tillbaka IS från den sunnimuslimskt dominerade Saladinprovinsen, norr om huvudstaden Bagdad. Extremistgruppen kontrollerar där flera städer, bland andra Tikrit, som är den avrättade exdiktatorn Saddam Husseins hemstad. Enligt källor inom den amerikanska militären är det bara en tidsfråga innan man återtar staden och i helgen har man drivit tillbaka IS från städerna Al-Baghdadi och Tal Ksaiba.

Hittills har över 28 000 människor tvingats fly, enligt uppgifter från FN.

Ökad brutalisering

När striderna mot IS är över återvänder milisen ofta och hämnas på civila, enligt Human Rights Watch. Alla som inte har lyckats fly från de främst sunnibefolkade områdena antas tillhöra IS.

Samtidigt sker den nuvarande brutaliseringen på båda sidor, enligt Joel Ahlberg, irakexpert vid Folke Bernadotteakademin. Han menar att våldet har trappats upp under flera år, utan att det uppmärksammats. Men kampen mot IS har drivit situationen till sin spets.

– Det här är inte en politisk kamp längre, utan en kamp på liv och död. Nu är det så tydligt att även i områden som befrias från IS görs det - inte av en organiserad armé - utan av en löst sammankallad shiamilis, som också vilar på ett religiöst mandat, säger han.

Storpolitisk inblandning

Det storpolitiska spelet mellan shiadominerade Iran och sunnimuslimska Saudiarabien skärper också konflikten. Iran har haft en viktig roll i utformandet av offensiven. Även USA reagerar nu på landets ökade inflytande, som enligt den amerikanska generalen Martin Dempsey stärker shiamilisens militära kapacitet, uppger AFP.

– Det här är precis vad Saudiarabien har varit rädda för, att Iran ska utnyttja kaoset, säger David Thurfjell, religionshistoriker vid Södertörns högskola.

Han påpekar också att shia alltid har förordat förbrödring. Men trots att både Iraks premiärminister och ayatolla Sistani, den högste shiamuslimske lärde i Irak, har fördömt attacker mot civila så görs lite för att kontrollera milisen, menar Erin Evers.

– Den har en lång historia av övergrepp och bör inte vara en stridande styrka. Den borde inte delta alls.

TT