Vittnen: IS förstör antika världsarvet

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7
Ruinstaden Hatra

Ruinstaden Hatra, uppförd på Unescos Världsarvslista, tros vara förstörd.

Terrorsekten Islamiska staten sägs ha demolerat fornlämningen.

Attentatet är det senaste i en rad av liknande attacker.

Hatra uppfördes så tidigt som 300 år före Kristus av det seleukidiska riket, i den norra delen av det som i dag är Irak.  1951 grävdes staden ut och sedan mitten av 80-talet är den uppsatt på Unescos Världsarvslista.

Nu verkar det som att Hatra är demolerat av terrorsekten Islamiska staten, IS. Under lördagen fick det irakiska departementet för turism och antikviteter rapporter om att IS attackerat området. Uppgifterna har än så länge varit svåra att bekräfta eftersom det sent på lördagen ännu inte fanns några styrkande bildbevis, skriver israeliska Haaretz.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att boende i närheten av Hatra hört en mycket kraftfull explosion och sett hur IS-krigare sprängt några av de större byggnaderna och använt en bulldozer på andra.

”Attack på mänskligheten”

I torsdags attackerade terrorgruppen den antika assyriska staden Nimrud, också den uppförd på Unescos lista. FN har i ett kraftfullt uttalande fördömt attacken.

”Den medvetna förstörelsen av vårt gemensamma kulturarv är ett krigsbrott och är en attack på mänskligheten”, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i ett uttalande.

IS har tidigare motiverat liknande attacker med att man förstör saker som uppmanar till avgudadyrkan.

Publicerad: