Spanska flottan rammade aktivister

Publicerad 2014-11-16

23-årig kvinna skadad av propeller

Här kör den spanska flottan rakt in i en båt full av aktivister från miljöorganisationen Greenpeace. En 23-årig kvinna skadades av propellern.

– Det är en våldshandling från flottan, säger en talesperson för Greenpeace.

De spanska militärfartygen accelererar – och kör gång på gång in i Greenpeaces båtar. Plötsligt hörs skrik från vattnet. De kommer från en 23-årig italiensk aktivist, som fallit överbord och skadats av en propeller.

Kvinnan räddas av en militärdykare, och flygs med helikopter till sjukhus.

Filmen från vattnen utanför semesterparadiset Kanarieöarna, som Greenpeace har släppt, visar hur Spaniens flotta slår till brutalt mot miljöaktivisterna. Förutom kvinnan ska en annan aktivist ha skadats, enligt Greenpeace.

”Var en våldshandling”

Målet med flottans insats var att hindra aktivisterna från att ta sig ombord på oljeprospekterings-fartyget Rowam Renaissance, som tillhör oljebolaget Repsol. Företaget letar efter olja i närheten av Kanarieöarna.

The Spain Report uppger att kvinnans tillstånd nu är stabilt. Hon klarade sig undan den dramatiska händelsen med ett brutet ben.

– Det var en våldshandling från den spanska flottan som syftade till att försvara oljefartyget, säger Juande Fernández, chef för spanska Greenpeaces protestaktioner, till sajten.

”Ordrarna kommer följas”

Men den spanska försvarsmakten försvarar sitt agerande. De hävdar att det var Greenpeace-båtens propeller som skadade kvinnan.

Enligt en talesperson för försvarsdepartementet begick aktivisterna ett brott när de tog sin i skyddszonen runt oljejättens fartyg.

– Det finns regeringsordrar om att skydda prospekteringsfartyget och de kommer att följas, säger en talesperson till The Spain Report.

Respols jakt på olja vid Kanarieöarna är kontroversiell. I semesterparadiset är oron stor för att verksamheten kan slå mot turismen och fisket på öarna.