Hon fick barn med en svensk sexköpare

Publicerad 2014-11-05

Nu lever hon gömd och har försökt ta sitt liv

En av de tolv kvinnorna i rapporten är Karina från Kazakstan - som lurades till Sverige, tvingades sälja sex och blev gravid.

Att hon nu är hotad av sin närmsta familj är inte skäl för uppehållstillstånd.

Aftonbladet träffade Karina (fingerat namn) för två år sedan. Hon hade läkarintyg på en "svårbehandlad och komplex PTSD som kräver behandlingstid under flera år.” Hennes mamma hade förmedlat dödshot.

Hon anses ha dragit vanära över familjen, genom att ha prostituerat sig och fått ett utomäktenskapligt barn.

Men att Karina inte kan få något stöd om hon återvänder är inte samma sak som att hon betraktas som skyddsbehövande. Hon har fått avslag i alla instanser.

Nu lever hon gömd med sin treårige son, vars far är en svensk könsköpare. Hon lider av depression, uppgivenhetssyndrom och har gjort flera självmordsförsök. Även sonen mår dåligt.

Karina är uigur, en minoritet, oftast muslimer. De finns även i Kina, och får då uppehållstillstånd i Sverige, om de kan bevisa att de är därifrån. Rapportförfattarna menar att svenska myndigheter kraftigt underskattar förföljelsen av minoriteter i forna sovjetrepubliker där nationalismen är stark.

Gemensamt för de tolv beskrivna kvinnorna är att de har vistats i Sverige många år och mår mycket dåligt, flera lider av uppgivenhetssyndrom, en tvångsmatas. Flera har förgäves behandlats med elchocker.

De flesta har gjort upprepade självmordsförsök.

En kvinna är försvunnen från sina fem barn.

De flesta av barnen i rapporten har sett sin mamma våldtas.