Zara backar om toa-besöken: Kan förekomma avvikelser

Publicerad 2024-04-23

Nya uppgifter från Zara ger stöd åt Aftonbladet/200 Sekunders granskning av företaget.

Zara förnekar att företaget tagit tid på toalettbesök – men skriver samtidigt att ”avvikelser kan förekomma”.

Zara säger också att rutor på golvet är till för att ”organisera arbetsflödet”, men konstaterar att markeringarna ”kan användas på fel sätt”.

I ett internt mejl, som skickades till de anställda efter 200 Sekunders publicering, hette det bland annat att Zara ”aldrig tillåtit” att ”chefer tar tid på anställda när de använder toaletterna”.

I Zaras interna mejl hette det då också att ”markeringar på golvet” användes ”under covidpandemin” för att skapa ”ett säkert avstånd till andra anställda”, men att markeringarna ”används inte på samma sätt idag”.

Nu kommer Zara med andra uppgifter. I ett mejl till 200 Sekunder, som skickades till oss i fredags, heter det bland annat att Zaras policy ”är att Zara-butikerna inte har toalettlistor”. Men senare i mejlet heter det att Zara ibland måste ”kommunicera med våra anställda om toalettpauser”, att ”sådan dialog” måste vara respektfull men att avvikelser i hur toalettpolicyn kommuniceras ”kan förekomma”.

”Genomför utbildning”

Sex av de 39 anställda och tidigare anställda i 200 Sekunders granskning uppgav att de antingen klockats på toa, kallats via högtalare när toabesöket tog för lång tid, hört chefen komma springande utanför toaletten och att chefen ropat ”varför är du en minut sen?”, bara fått gå på toa på lunchen eller att ”man var tvungen att skynda sig”.

Även när det gäller ”markerade rutor på golvet” ger Zara nu en annan version. I det nya mejlet till 200 Sekunder heter det att rutorna är till för att ”organisera arbetsflödet”, ingen hänvändelse finns längre till att de bara skulle haft med covidpandemin att göra och slutligen skriver Zara att markeringarna kan ”användas på fel sätt, och vi genomför ytterligare utbildning för att säkerställa att så inte sker”.

I 200 Sekunders granskning vittnade flera anställda om hur de måste arbeta i tejpade rutor. Bland annat sade en ex-anställd:

– När vi kom ner öppnade sig hissdörrarna och så pekade chefen på en liten tejpad ruta på golvet och så sa hon ”du ska stå här”. Rutan är 50x50 centimeter, där ska man stå ett helt arbetspass och galga om och larma på kläder och dra av plasten.

”Ingen rasprofilering”

Uppgifterna i det interna mejlet till Zaras anställda om att företaget ”aldrig levererat en uppsägning eller ett avsked via e-post” har företaget valt att inte ta upp i den nya mejlet. Efter det interna mejlet publicerade 200 Sekunder en kopia av ett e-postmeddelande, där en Zara-anställd avskedades via mejl.

Zara kommenterar nu också Aftonbladets uppgifter om att ”kod 64” används när personer med invandrarbakgrund finns i butikerna och måste kontrolleras:

”Vi använder kodord för att säkerställa våra anställdas hälsa och säkerhet i linje med branschstandard, men aldrig för någon form av rasprofilering”, heter det i Zaras nya mejl till 200 Sekunder.

Det nya mejlet inleds med en allmän deklaration om att de beteenden som Aftonbladet/200 Sekunder berättat om ”är oacceptabla”, att de ”strider mot Zaras policy och kultur”, men att ”enskilda misstag” kan ha begåtts.

Zaras nya mejl till 200 Sekunder.

Följ ämnen i artikeln